Tapaus Hautala: Remonttimiehellä ja siivoojalla yhteistä yritystoimintaa jo vuodesta 2009

Heidi Hautala. Kuva Petri Kaipiainen / Kuvaryhmä / SKOY.


Kehitysyhteistyöministeri Heidin Hautalan (vihr) pimeän oviremontin ja siivoustyön teettämisestä kertonut remonttimies on julkisuudessa korostanut olleensa tavallinen palkansaaja. Tällä remonttimies on halunnut painottaa sitä, että Hautalan velvollisuutena oli maksaa työnantajamaksut.

Joko remonttimies muistaa väärin tai valehtelee.

Tosiasiassa tällä 56-vuotiaalla remonttimiehellä ja 53-vuotiaalla siivoojanaisella on ollut ja on yhä yhteistä yritystoimintaa.

Kaksikon Azke Ky -niminen yritys perustettiin 17.8.2009. Sen päätoimiala oli kiinteistöjen siivous, mutta yritys tarjosi netissä myös rakennuspalveluja.

Remonttimies oli Azken toimitusjohtaja ja yhtiömies, siivooja äänetön yhtiömies. Nimi tulee remonttimiehen ja siivoojan etunimien ensimmäisistä kirjaimista. Yrityksen osoitteeksi ilmoitettiin siivoojan kotiosoite Helsingissä.

Kun yrityksen päätoimiala on kiinteistöjen siivous, sen perustajien tulisi yritystä perustaessaan ilmoittautua sekä alv- ja ennakkoperintärekisteriin. Azke on kuulunut vain alv-rekisteriin.

Verottajan mukaan syitä tähän voi olla kaksi: Yrittäjä koetti päästä ennakkoperintärekisteriin, mutta ei päässyt yrityksen vastuuhenkilöiden aiempien verovelvollisuuksien laiminlyöntien vuoksi. Tai yrittäjä on unohtanut ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin.

Periaatteessa nuhteettoman asiakkaan pitäisi aina tarkistaa, että ostaa palveluita vain kaikkiin tarpeellisiin rekistereihin ilmoittautuneilta yrityksiltä. Käytännössä näin ei tehdä. Jos yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, asiakkaan tulisi suorittaa ennakonpidätys.

Remonttimiehellä oli yritys jo oviremontin aikaan

Vuoden 2009 syyskuussa Hautala teetti remonttimiehellä ovenkorjauksen. Hautala muistelee maksaneensa remonttimiehelle 100 euroa. Hän maksoi käteisellä eikä vaatinut kuittia.

Hautala on kertonut ajatelleensa, että remonttimies on yrittäjä, joka huolehtii itse eläkemaksuistaan ja muista velvoitteistaan. Remonttimiehen mukaan Hautala on tajunnut, että mies on palkansaaja.

”Kerroin, ettei minulla ole firmaa vaan olen tavallinen palkkatyöläinen”, remonttimies kertoi Helsingin Sanomien 16.3. julkaistussa kirjoituksessa.

Azke Ky oli kuitenkin olemassa Hautalan oviremontin aikaan. Remonttimies ei näin ollen ollut palkansaaja vaan yrittäjä.

Siivooja on tullut Suomeen Venäjään kuuluvasta Tšetšeniasta. Hän on asunut Suomessa jo vuosia ja puhuu suomea. Naisella on kymmenkunta sukulaista, jotka asuvat myös Suomessa.
Jo ennen Azkea, tammikuussa 2008, nainen oli perustanut siivousalan yrityksen nimeltä TA Sunex Ky. Nainen oli yrityksen yhtiömies ja toimitusjohtaja. Yhtiö lakkautettiin marraskuussa 2009. Se siis oli olemassa silloin, kun siivooja kävi Hautalan luona siivoamassa.

Siivoojalle Hautala maksoi 80 euroa yhden kerran siivouksesta. Siivoojan työnantajavelvoitteet Hautala on maksanut jälkikäteen, sillä hän on pitänyt naista palkansaajana ei yrittäjänä.

Azke Ky lakkautettiin toukokuussa 2011. Muutaman päivän kuluttua remonttimies ja siivooja perustivat Pesunex Ky:n, jonka päätoimialana on niin ikään kiinteistöjen siivous. Osoite pysyy samana kuin Azkella. Remonttimies on yhtiön toimitusjohtaja ja yhtiömies, ja siivooja äänetön yhtiömies.

Miesystävä haastoi remonttimiehen oikeuteen

Remonttimies kertoi Hautalan tekemisistä sen jälkeen, kun hän on riitautunut Hautalan miesystävän Andrei Nekrasovin kanssa. Remonttimies toimi urakoitsijana Nekrasovin omistaman Multialan kartanon remontissa Luumäellä. Osapuolille tuli kiistaa työn laadusta.

Nekrasovin ja remonttimiehen tiet olivat kohdanneet siivoojan avulla. Siivooja tunsi Nekrasovin jo vuosien takaa Venäjältä. Tämän tuttavuuden kautta siivooja päätyi suosittelemaan tuntemaansa suomalaista remonttimiestä Multialan kartanon remonttiin.

Remonttityöt alkoivat alkuvuodesta 2009. Nekrasov maksoi remonttimiehelle yli 43 000 euroa työstä ja rakennustarvikkeista.

Nekrasov ei ollut tyytyväinen työn jälkeen ja lopulta asiaa päädyttiin selvittämään oikeusteitse. Nekrasov haastoi remonttimiehen oikeuteen rakennusvirheistä. Asia tuli vireille Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa 26.4.2012.

Oikeudenkäyntiä odotellessa remonttimies ja siivooja muuttivat Pesunexin osakeyhtiöksi: Pesunex Ky lakkautettiin 26.7.2012 ja samana päivänä toimintansa aloitti Pesunex Oy, jonka toimialoina ovat siivous- ja rakennustoiminta. Yrityksen puhelinnumero pysyi samana ja numeron takaa löytyvät sekä remonttimies että siivooja. Remonttimies on Pesunex Oy:n toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen, siivooja toimitusjohtajan sijainen ja hallituksen varajäsen.

Oikeudenkäynnissä merkittävä riidanaihe oli se, oliko remonttimies palkansaaja vai elinkeinoharjoittaja. Remonttimies kiisti olevansa elinkeinoharjoittaja eli yrittäjä. Tällä remonttimies on luultavasti pyrkinyt pääsevänsä eroon siitä, että hän on rakennusvirheistä vastuussa.

Remonttimies on kertonut oikeudessa, että hän maksoi siivoojalle palkkioita työn välittämisestä. Näin sekä remonttimies että siivooja hyötyivät rahallisesti remontista. Oikeudessa siivooja oli ollut remonttimiehen todistajana. Ministeri Hautala oli yksi Nekrasovin todistajista.

Käräjäoikeus päätyi siihen, että remonttimies oli urakassa elinkeinonharjoittaja eli yrittäjä. Käräjäoikeus antoi riita-asiassa päätöksen 6.3.2013. Remonttimies tuomittiin maksamaan vahingonkorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja yhteensä noin 16 000 euroa. Sekä remonttimies että Nekrasov ovat valittaneet päätöksestä hovioikeuteen eli riitely jatkuu.

Pian päätöksen jälkeen ilmestyi ensimmäinen juttu Hautalan remontista. Lähteenä oli nimettömänä esiintyvä remonttimies.

Hautala on eronnut kohun vuoksi harmaan talouden ministerityöryhmästä.

Kirjoitusta täydennettiin 19.3.2013 klo 14.19 Azke Ky:n ennakkoperintärekisteritietojen osalta.