Tanskassa alkoi "kokonaan uusi aikakausi" – Koronan mallimaaksi noustiin nokkeluudella ja suoraviivaisuudella

Analyysi: Ratkaisevaa on, miten kättelynkin jo elvyttäneet tanskalaiset käyttäytyvät jatkossa. Talveen maa varautuu tehosterokotuksin ja ristivetotuuletuksella.

koronavirus
Teksti
Annukka Oksanen

Viinikaupan edustalla velloo äänekäs maistiaisruuhka. Ravintolan ovensuussa tarjoilijat pohtivat, miten saada tilaukset nopeasti täydelle terassille. Pyöräilijämassa jarruttaa liikennevaloihin, jalat tömähtävät tueksi kiveykselle.

Torstai-iltainen Nørrebro Kööpenhaminassa on täydessä vauhdissa. Syyskuinen hellepäivä on harvinaista herkkua, mutta säpinä ei.

Elämä Tanskassa on ollut aika lailla normaalia jo kuukausia. Maskipakon päättyminen 14. kesäkuuta häivytti koronan katukuvasta, huhtikuussa käyttöön otettu koronapassi on mahdollistanut jalkapallo-ottelut, ravintolavierailut ja muut huvitukset.

Perjantaista 10. syyskuuta alkaen koronapassia ei tarvitse esittää enää yökerhoissa eikä massatilaisuuksissakaan, sillä koronaa ei enää luokitella Tanskassa yhteiskunnalle vaaralliseksi sairaudeksi. Tanska on yksi ensimmäisistä maista, joka näin julistaa paluun normaaliin, tai ”kokonaan uuteen aikakauteen”, kuten Tanskan terveysministeri Magnus Heunicke muotoili torstaisessa lehtihaastattelussa.

549 päivää sitten Tanska meni kiinni maailmanlopun tunnelmissa. Rankin kansalliskokemus oli kuukausia kestänyt sulku viime talvena, ja suurin yksittäinen pyllähdys minkkitarhauksen lopettaminen paniikin keskellä pikavauhtia. Se tuli kalliiksi.