Tangomarkkinoilla on juhlavuosi – Arja Korisevan nimi ei kelvannut heti tuomareille

Seinäjoen tangofinaali on eräänlainen työhaastattelu. Uran jatko on itsestä kiinni.

Seinäjoki
Teksti
Leena Sharma

Seinäjoen veripalvelutoimiston ikkunoita koristavat suuret punaiset pisarat. Ovet ovat kesäkuun lopussa kiinni.

Tässä Vapaudentien ja Kauppakadun risteyksessä kaksi vaarallista vankia yritti paeta yhdeksän vuotta sitten vankibussista Tangomarkkinoiden vilinään. Molemmat saatiin niin nopeasti kiinni, ettei yleisö ehtinyt edes säikähtää huhua seassaan piileskelevistä väkivaltarikollisista.

Pari korttelia edempänä auto kaartaa Seinäjoen lyseon pihaan. Oppilaat kirmaavat kesälaitumilla, mutta Tangomarkkinoiden toimintaa pyöritetään täältä. Autosta nousee ruskettunut mies, jolla on isot viikset ja jonkin verran takatukkaa: taiteellinen johtaja Martti Haapamäki.

Tangomarkkinoita vietetään tänä vuonna 9.–13. heinäkuuta. Sisällä lyseossa valmistelut ovat kaksi viikkoa ennen h-hetkeä vasta alkamassa. Historianluokan seinältä katselevat Suomen presidentit kautta aikojen, avoimesta ikkunasta kuuluu lintujen liverrystä.

Haapamäki istahtaa pulpettiin ja kertoo, että hän möi sielunsa tangolle kauan aikaa sitten. Huonommankin vaihtokaupan olisi voinut tehdä. Kotona kirjahyllyä somistaa mahtava rivi tanssimalla saatuja pokaaleita. Markkinoilla hän ei kuitenkaan ehdi tangota, silloin työ taiteellisena johtajana ja laulukilpailun tuomariston puheenjohtajana vie kaiken ajan.