Talvivaara – Sipilän hallitus on kaulaansa myöten bioliuotuskasassa: Kansa maksaa nyt ja tulevaisuudessa

Uutisanalyysi: Nikkelin hinta on romahtanut.

Juha Sipilä
Teksti
Mikko Niemelä

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Käsi ylös, kenelle tuli yllätyksenä, että Talvivaaran kaivoksella rahat on loppumassa?

Valtion omistama Terrafame osti nikkelikaivoksen viime syksynä konkurssipesältä ja pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus kahmaisi valtion budjetista 209 miljoonaa euroa, jotta kaivostoiminta Kainuussa saadaan jälleen käyntiin ja kaivoksen vesitilannetta voidaan kontrolloida.

Yle kertoi, että Terrafamen kukkaro näyttää tyhjää jo loppukeväästä. Samalla se marssitti kauhistuneita kansanedustajia mikin eteen taivastelemaan, että joko ne loppuvat, eikö rahojen pitänyt riittää ainakin kaksi vuotta.

Rahat kaivokseen eivät riitä, mutta eivät ne myöskään lopu. Veronmaksajien lompakolla käydään jatkossakin. Tämän tietävät kaikki kansanedustajat. Jos he eivät tiedä, on heidän luku- tai laskutaidossaan jotain vialla.

Rahojen nopea kuluminen on ollut tiedossa jo kauan. Talvivaaran lisärahan tarpeesta on kertonut esimerkiksi Kauppalehti, joka uutisoi aiheesta jo joulukuussa 2015.

Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia sanoi Ylelle, että lausunnot rahojen riittävyydestä olivat alun perin ehkä liian optimistisia: elokuun tiedotustilaisuudessa nimittäin arvioitiin, että annetut 209 miljoonaa riittäisivät vuoden 2016 loppupuolelle.

Oikeasti kuka hullu tulisi tiedotustilaisuuteen ja sanoisi näin: Otimme valtion kassasta 209 miljoonaa euroa ja ostimme niillä Talvivaaran kaivoksen, joka on tuottanut nikkelin sijasta enemmänkin harmia, eikä tässä vielä kaikki, rahaa tarvitsemme lisää heti ensi keväänä, haluatteko kuulla vielä lisää?

Parempi viestiä epämääräisesti ja pelata aikaa.

Kyllä ainakin kansa tiesi, että veronmaksajien rahaa tarvitaan lisää. Poliitikoille ja etenkin Sipilän perusporvarihallitukselle Talvivaara on kuitenkin niin vaikea asia, että hämmästely, ihmettely ja tietämättömyyden näyttely ovat turvallisia reaktioita.

Sipilän hallitus on siis kaulaansa myöten bioliuotuskasassa. Ikävää asiassa on se, että veronmaksaja taitaa olla jo vielä syvemmällä.

Tilanteesta ei puutu kuin se, että valtio myisi kaivoksen takaisin Pekka Perälle eurolla. Ehkä tästä saataisiin jatko-osa Jättiläinen-elokuvaan?

 

Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Ratia kehui Ylelle, että bioliuotusprosessi on lähtenyt hyvin käyntiin ja nikkeliäkin on tuotettu toistatuhatta tonnia. Vuoden tuotantotavoite on 11 500 tonnia.

Vaikka Terrafame pääsisi tuotantotavoitteisiinsa, se törmää ongelmaan, johon yhtiö ei voi itse vaikuttaa. Maailmalla nikkelin kysyntä on niin heikko, että sen hinta on jo alle 8500 dollaria tonnilta.

Vielä pari vuotta sitten nikkelin hinta oli noin 18 000 dollaria tonnilta ja silloinen toimitusjohtaja Pekka Perä visioi, että hinta pysyy korkealla.

No ei pysynyt, sillä Kiinan talouskasvu ei riitä vetämään muita maita, öljyn hinta on romahtanut, investoinnit ovat heikot ja sijoittajat eivät tiedä, ostaako vai myydäkö.

Talvivaaran tai siis Terrafamen kohdalla sijoittajat sen sijaan tietävät. Ostajat ja kumppanit voivat olla harvassa.