Talvivaara on mainettaan parempi

Puheenvuoro: Raporteista välittyy aito halu kertoa yhtiön riskeistä, kirjoittaa Antti Miihkinen.

Talvivaara
Teksti
Antti Miihkinen

Talvivaara on erinomainen esimerkki riskisellä toimialalla toimivasta yrityksestä, jonka on raportoitava riskinsä sidosryhmilleen. Vertasin yhtiön vuoden 2010 riskiraportointia muiden listayhtiöiden raportointiin. Tulosten perusteella Talvivaaran riskiraportointi on ollut kiitettävää.

Kaivosyhtiö on kaikkiaan 105 verrokkiyrityksen joukossa sijalla seitsemän, kun tarkastellaan riskitiedottamisen kokonaismäärää. Sijoitus paranee kolmanneksi, kun verrataan strategisista ja operatiivista riskeistä tiedottamisen määrää. Edelle kiilaavat ainoastaan Metso ja Wärtsilä.

Riskitiedon kattavuudella mitattuna yhtiö pääsee juuri mediaanin paremmalle puolelle sijalle 47. Käyttämilläni laatumittareilla yhtiön riskitiedottaminen paranee entisestään vuosien 2011 ja 2012 tiedotteissa.

 

Talvivaaran riskitiedottaminen painottuu hallituksen toimintakertomuksen ulkopuolelle. Yhtiötä voikin kritisoida siitä, että riskitieto on hajallaan. Riskeistä olisi voinut kertoa yksityiskohtaisemmin toimintakertomuksessa Kirjanpitolautakunnan yleisohjeen hengen mukaisesti. Toimintakertomus on tärkeä riski-informaation lähde (pien)sijoittajalle, koska se on tilintarkastettu.