Tällaisia sähkösopimukset voisivat olla tulevaisuudessa

Sähköyhtiöt tarjoavat suomalaisille jatkossa esimerkiksi sopimuksia, joissa osa sähköstä myydään kiinteään hintaan ja osa päivän pörssihintaan.

energiakriisi
Teksti
Markus Ånäs

Sähkön hinnan kallistuminen on säikäyttänyt monet kuluttajat. Näkyvin reaktio on ollut luopuminen pörssisähkösopimuksista, joissa sähkön hinta on sidottu sähkön hinnan heilahteluihin sähköpörssissä. Tilalle on solmittu määräaikaisia ja kiinteähintaisia sopimuksia.

Kuluttajien hermoilu vaikuttaa koko energia-alaan. Kiinteähintaiset ja määräaikaiset sopimukset eivät ohjaa sähkönkysyntää oikeisiin hetkiin ja saattavat pahentaa järjestelmän ongelmia.

Tällaiset sopimukset lisäävät energian tarvetta, koska sopimuksen solmineella on vähän syitä katsoa kulutuksensa perään. On helppo jysäyttää sähkösauna päälle, jos siitä ei maksa ylimääräistä, vaikka muuten maksaisikin vuositasolla enemmän – etenkin nyt, kun määräaikaisten sopimusten hinta kuluttajille on noussut.

”Kuluttajat maksavat paljon turvallisuushakuisuudestaan”, poliitikko Osmo Soininvaara (vihr.) pohti elokuun alussa blogissaan. Hänestä pörssisähkö tulee kuluttajalle edullisemmaksi.