Tällainen on Juha Sipilän Rauhan Sana – lankomies johtoasemassa

Jäsenmäärässämme näkyy lestadiolaisuuden trauma, sanoo rovasti Ari Juntunen.

Juha Sipilä
Teksti
Mikko Niemelä

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Suomen seuraava pääministeri Juha Sipilä (kesk) on kertonut kuuluvansa Rauhan Sana -nimiseen herätysliikkeeseen, jonka juuret ovat vanhoillislestadiolaisuudessa.

Sipilä on kertonut eri lehtihaastatteluissa, ettei koe itseään lestadiolaiseksi. Millainen liike Rauhan Sana sitten on?

Lähetysyhdistys Rauhan Sanan hallituksen puheenjohtaja, rovasti Ari Juntunen (Juha Sipilän vaimon veli) kertoo, että Rauhan Sanalla on jäseniä Suomessa noin 1 000, mutta kannattajia noin 10 000. Herätysliike toimii pääosin Pohjanmaalla ja Lapissa, mutta toimintaa on myös kansainvälisesti: Ruotsin Tornionjokilaaksossa, Pohjois-Norjassa ja Yhdysvaltojen länsi- ja itäosissa.

”Jäsenmäärässä näkyy lestadiolaisuuden vamma ja traumaattinen historia. Emme kovin paljon painota tätä jäsenyyttä. Ihmiset eivät ole jäsenhakuisia virallisesti, koska liike on hajonnut moneen erilaiseen joukkoon”, Juntunen sanoo.

Lestadiolaisuuden hajoamisella Juntunen tarkoittaa eri lestadiolaisuuden muotoja, jotka ovat eriytyneet toisistaan 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuolella.

Rauhan Sanan alkujuuret ovat vuodessa 1934, jolloin vanhoillislestadiolaisesta yhteisöstä erotettiin kolme keskeistä saarnaajaa. Yksi heistä oli Ari Juntusen isoisä, rovasti Väinö Antti Juntunen.

Erottamisen syy oli se, että miehet tekivät lähetysmatkan Yhdysvaltoihin ”väärien” ihmisten kutsusta.

”Tuohon aikaan Amerikassa lestadiolaisuus oli jo hajaantunut, ja silloinen SRK:n johtokunta ei hyväksynyt kutsuvaa tahoa”, Juntunen kertoo.

SRK on Suomen Rauhanyhdistyksen Keskusyhdistys, joka tunnetaan vanhoillislestadiolaisuutena.

Sovintoa kolmen saarnaajan ja SRK:n välillä yritettiin saada aikaiseksi, mutta lopulta miehet erotettiin, ja näin Rauhan Sana alkoi muodostua omaksi liikkeekseen.

”Vuonna 1934 liike tunnettiin nimellä pikkuesikoisuus. Nopeasti perustettiin Rauhan Sana -lehti, jonka päätoimittajana toimi isoisäni Väinö Antti Juntunen.”

 

Mikä sitten erottaa vanhoillislestadiolaisia ja rauhansanalaisia?

”Me emme määrittele sitä, kuka on oikea uskovainen. Se on Jumalan asia. Vanhoillislestadiolaisuudessa synnit voi saada anteeksi vain vanhoillislestadiolaisuuteen lukeutuvalta ihmiseltä, muuten se ei ole pätevä syntien anteeksiantamus SRK:n opetuksen mukaan.”

”Meillä on omatunnon vapaus.”

Eli jos Raamattu ja omatunto ovat eri mieltä, niin se sopii rauhansanalaisille?

”Ei. Omatunto on sidottu Raamattuun. ”

”Raamatun sana määrittelee omatunnon toiminnan, mutta sitä ei määrittele yhdistys, niin kuin vanhoillislestadiolaisuudessa.”

Eikö tuo ole semantiikkaa?

”Ei ole.”

Rauhan Sana toimii herätysliikkeenä Raamatun ja luterilaisten tunnustuskirjojen opetuksen pohjalta. Myös vanhoillislestadiolaisuus kertoo noudattavansa samoja periaatteita. Erot ovat siis tulkinnallisia ja semanttisia?

”Me emme tee mitään yksityiskohtaisia määrittelyjä ihmisen elämästä ja toiminnasta. Me emme ole keskusyhdistys.”

Eli te ette kiellä esimerkiksi päihteiden käyttöä?

”Jokainen kristitty löytää vastauksen siihen Raamatusta, ja Raamattuhan sanoo, että älkää juopuko. Kristityn elämään ei kuulu alkoholin käyttö.”

Miten suhtaudutte naispappeuteen ja homoliittoihin? Juntusen mukaan Rauhan Sanan jäsenkunnassa on useita näkemyksiä naispappeudesta: osa sallii, osa ei. Homoliitoista Rauhan Sanalla on yhtenäinen mielipide.

”Jumalan sanassa on avioliitto säädetty miehen ja naisen väliseksi liitoksi luomisjärjestyksen mukaisesti. Tästä syystä homoliitot ovat Jumalan tahdon ja Raamatun vastaisia.”

 

Juntunen kertoo, että Rauhan Sanan painopiste on lähetystyössä, jota tehdään Venäjällä, Virossa, Israelissa ja Etiopiassa. Suomessa puolestaan liike keskittyy seuroihin, eri leireihin ja nuorisotoimintaan.

”Julistamme sitä sanaa, mitä Jeesus on käskenyt julistaa. Jumala rakastaa ihmistä ja haluaa pelastaa ihmisen.”

Rauhan Sana on saanut Viroon ja Venäjälle paikallisten piispojen kutsuja tulla palvelemaan luterilaisia seurakuntia. Miksi toimitte ulkomailla?

”Esimerkiksi Viro on Euroopan pakanallisin maa. Haluamme levittää Raamatun sanaa.”

”Teemme työtä puhein ja teoin. Toimintaamme liittyy myös diakoniatyö.”

Raamatun sanan levittäminen maksaa. Juntusen mukaan Rauhan Sana saa rahoituksensa vapaaehtoisista lahjoituksista, joita liikkeen kannattajat tekevät.

Mitä Rauhan Sanalle merkitsee se, että Suomen seuraava pääministeri on suurella todennäköisyydellä yhdistyksen jäsen Juha Sipilä?

”Hän on ollut liikkeen toiminnassa mukana oman taustansa mukaisesti. Hän on yksi rauhansanalaisista kristityistä.”

”Kristityt ovat kaikki samanarvoisia. Me olemme samalla viivalla”, Juntunen sanoo ja naurahtaa.