Remontissa löytyi nippu lehtiä – Niitä oli ollut tekemässä eräs Tove Jansson

Naukuja oli taiteilijakoti Lallukan oma lehti, joka ilmestyi ”tarpeen vaatimatta silloin tällöin”.

lehdet
Teksti
Risto Lindstedt

Helsingin Etu-Töölössä pyörteili voimakas muuttovirta kesällä 1933. Lallukan taiteilijakoti oli valmistunut Apollonkadun ja Etelä-Hesperiakadun väliin kesäkuussa. Juho ja Maria Lallukan tahto oli toteutettu, ja taloon tarkoitetut testamenttivarat käytetty.

Uudisasukkaat täyttivät taloa. Janssonit asettuivat huoneistoon E 6. Kuvanveistäjä isä Viktor 47, graafikko äiti Signe Hammarsten 51, esikoinen Tove 19, pojat Per Olov 13 ja Lars 7 vuotta. Äidille, Hamille, muutolla oli aivan erityinen merkitys. Hän sai ensimmäisen kerran oman työhuoneen.

Tove Janssonin Lallukkaan muutto ajoittui hänen Ruotsista paluuseensa. Tove oli aloittanut 1930 opiskelun Tukholman taideteollisessa oppilaitoksessa.

Ensimmäisenä opiskeluvuotenaan Tove Jansson kirjoitti päiväkirjaansa: Perheen vuoksi minusta on tultava taiteilija. Viimeisenä opiskeluvuotenaan toukokuussa 1933 Tove kirjoitti äidilleen tulevansa pian kotiin. Ehkä voin nyt paremmin ymmärtää sinua, auttaa sinua ja käsittää hitusen miten onnellinen olen, kun minulla on sinut.

Jos Tove olisi aateloitu, mikä käytännössä myöhemmin tapahtuikin hänen arvostuksensa myötä, hänellä olisi ollut valmis teksti vaakunaansa: Työ ja rakkaus.