Taistelu ulkoistuksista alkaa taas

Sosiaali- ja terveysministeriöstä tulee pian linjauksia suurimpien sote-ulkoistusten mitätöimisestä. Se ei miellytä kaikkia alan toimijoita.

Kotimaa
Teksti
Eeva-Liisa Hynynen

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen sote-ministerityöryhmä esitteli uudistuksen päälinjauksia 5. kesäkuuta. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) nosti esille lakiluonnokseen kirjoitetun linjauksen kokonaisulkoistusten tai muutoin laajojen ulkoistusten ”mitättömyydestä”. Isommin asiaa ei avattu.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriöstä tulee pian ulos palveluiden ulkoistamiseen liittyviä linjauksia, jotka koskevat myös jo tehtyjä ulkoistuksia.

Lakiluonnokseen kirjoitettu pykälä ulkoistusten ”mitättömyydestä” on ehtinyt jo herättää terveydenhuollon yrityksissä huolta ja kiukkua. Hallituksen linjaukset eivät kuitenkaan estä terveysjättien toimintaa. Ne rajaavat pois riskiratkaisut.

Ministeriön mukaan sote-uudistuksessa kyseessä ei ole ”joko tai” -tilanne, vaan ratkaisu on ”sekä että”. Kunnat ja kuntayhtymät ovat ulkoistaneet sote-palvelujaan miljardeilla euroilla. Esimerkiksi vanhusten asumispalveluja ja lastensuojelun palveluja on ulkoistettu niin paljon, että peruuttaminen pelkästään julkiseen palvelutuotantoon ei ole enää mahdollista.