Täällä on maailman parhaat muikut

Kesämatkalla: Saattaa olla vähän Kekkosenkin ansiota, että Kuopiossa on Suomen paras muikkuravintola, Sampo.

Kesämatkalla
Teksti
Riikka Karhunen

KESÄMATKALLA – Jopa syntyperäinen kuopiolainen voi erehdyksessä selvitä pitkälle aikuisikään astumatta kaupungin kuuluisimpaan ravitsemusliikkeeseen, Ravintola Sampoon. Nuorena sitä nyrpisteli Kauppakadun alapäässä olevalle kapakalle, jota vain nuhjuiseksi alan miesten mestaksi kuvitteli.

Muikkuravintola Sampo Kuopiossa.
Ravintola Sampo Kuopion Kauppakadulla. © Sampo Korhonen

Tarvittiin paljasjalkainen helsinkiläinen, silloinen Anna-lehden, nykyinen Otavamedian valokuvaaja Ari Heinonen, joka talutti minut ”Vapaasatama Sampon” kynnyksen yli. Olimme toistakymmentä vuotta sitten juttukeikalla Kuopiossa. Tilasin Paestetut muikut Sampon tyyliin. Sen jälkeen olen käynyt syömässä annoksen miltei joka kesä.

Missään muualla en ole kohdannut kalaa, jonka kullanruskea väri, pyrstön rapsakkuus, suolaisuus, suutuntuma ja maku ovat yhtä optimaaliset kuin Sampon paistetuissa muikuissa. Tuskin olen syönyt myöskään maukkaampaa perunamuusia – voissa ja suolassa ei ole pihistelty.

Aidon savolaisen korvaan yliampuvalla savon murteella viännetyltä  muikkulistalta löytyy myös muikkukeettoo, rantakalakeettoo, savumuikkuvaenaita smetanassa, häkkään tapettuja muikkuja ja niin poispäin. (Varsinkin Ruokoo iliman muikuta -annoksen nimi on lipsahtanut pahasti pieleen, pitäisi tietysti olla Ruokoo muikutta tai Ruokoo iliman muikkuja.)