Syyrian myrkyistä valoa ja lämpöä suomalaisille – näin se tapahtuu

Hyvinkään ja Riihimäen asukkaat ovat jo nyt tuhoamishankkeen loppukäyttäjiä – tietämättään.

energia
Teksti
Hannu Pesonen

Suomeen saapuu lähipäivinä uusi lasti Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamishankkeen yhteydessä käsiteltävää teollisuusjätettä. Ne muuttuvat Ekokemin Riihimäen-laitoksella valoksi ja lämmöksi suomalaisille.

”Aivan tarkkaa aikataulua meillä ei vielä ole, mutta valmistaudumme ottamaan lastin vastaan ensi viikolla”, vahvistaa ongelmajäteyhtiö Ekokemin maajohtaja Jani Lösönen.

Syyrialaiset kemikaalikontit tuo Välimereltä saapuva tanskalainen rahtialus Ark Futura. Alus on juuri saapunut Southamptoniin, johon se jättää brittiläiseen jätteenkäsittelylaitokseen menevän lastin ennen kuin jatkaa matkaansa Haminan satamaan.

Sinetöityihin kontteihin pakatut jätetynnyrit kuljetetaan Haminasta tuhottaviksi Ekokemin jätteidenkäsittelylaitokseen Riihimäelle.

YK:n kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW valitsi viime talvena tarjouskilpailussaan Ekokemin yhdeksi niistä kaupallisista laitoksista, joissa Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamisen yhteydessä kerättävä teollisuusjäte ja vaarattomiksi muutetut kemikaalit käsitellään. Muut ovat Saksassa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa.