Synkkä ja valoisa aika: Toukokuu on itsemurhien huippusesonkia

Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan jokainen itsemurha maksaa valtiolle noin kaksi miljoonaa euroa.

itsemurha
Teksti
Arla Mäki

Vuodenajan vaihtuminen talvesta kevääseen ja valon määrän lisääntyminen on suurimmalle osalle väestöstä piristävä ja positiivinen asia. Vaikeasta masennuksesta kärsivälle kevät voi kuitenkin olla synkkää aikaa, jolloin unihäiriöt, levottomuus ja ahdistus voivat pahimmillaan laukaista itsemurha-aikeet teoiksi.

Useat tutkimukset osoittavat kevään olevan maailmanlaajuista itsemurhasesonkia, jolloin etenkin miesten itsemurhat lisääntyvät huomattavasti. Kuukausittainen huippu on toukokuussa, jolloin suomalaismiehet tekevät 14 prosenttia tavallista enemmän itsemurhia. Naisten itsemurhat jakautuvat enemmän usealle vuodenajalle ja selvästi enemmän syysaikaan.

Terveyden ja hyvinvointilaitoksen psykiatrian erikoislääkäri Jukka Kärkkäinen kertoo kevätpaisteen aiheuttavan elimistön hormonituotannossa muutoksia, jotka voivat olla joillekin kohtalokkaita.

”Hormonitasot, kuten testosteroni- ja aivojen serotoniinipitoisuudet, nousevat valoisana aikana, jolloin myös tarmo ja toimintavireys kasvavat. Tämä ei välttämättä korjaa masentunutta mielialaa, vaan valoisuudesta saattaa aiheutua unihäiriöitä, jotka voivat lisätä levottomuutta ja ahdistunutta oloa.”

Suomessa tehdään vuosittain noin 1000 itsemurhaa, mikä tarkoittaa noin kahta tai kolmea itsemurhaa päivässä. Vaikka itsemurhat ovat huomattavasti vähentyneet 1990-luvun jälkeen, ovat ne kuitenkin nuorten suomalaismiesten yleisin kuolinsyy.