Suuttumus Lääkelaitoksen siirrosta ryöpsähti taas valloilleen

alueellistaminen
Teksti
SK:n toimitus

Lääkelaitoksen siirtopäätös Helsingistä Kuopioon kiehuttaa jälleen. Lääkelaitoksen työntekijät vaativat, että laitoksen alueellistaminen on peruttava. Työntekijöiden mukaan henkilöpaon takia töitä on jouduttu karsimaan, hoitamaan puutteellisesti tai jättämään hoitamatta.

Laitoksen tulot ovat vähentyneet. Tuloja ei voida hankkia ottamalla lisää maksullisia työtehtäviä, koska työntekijöitä ei ole enää tarpeeksi.

Myös valtion palkansaajia edustavat järjestöt haluavat alueellistamisen perumista. Järjestöjen mielestä sekä lääkevalvonta että lääketurvallisuus ovat vaarantuneet, koska Lääkelaitoksesta on jo nyt irtisanoutunut 25 työntekijää, joista moni on huippuasiantuntija.

Suomen Lääkäriliiton mukaan Lääkelaitoksen kyky reagoida kiireellisiin lääketurvallisuuden ongelmiin on vaarassa. Lääkkeiden myyntilupien myöntäminen on hidastunut vuoden alusta muun muassa sydänsairauksien, syöpien, neurologian ja psykiatrian alueella.

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt alueellistaa Lääkelaitoksen Helsingistä Kuopioon ja organisoida lääkehuollon uudelleen. Uusi Lääkealan keskus on tarkoitus perustaa Kuopioon ensi syksynä.

Lääkelaitoksen työntekijät vaativat, että laitoksen alueellistaminen Kuopioon on peruttava. Työntekijöiden mukaan henkilöpaon takia töitä on jouduttu karsimaan, hoitamaan puutteellisesti tai jättämään hoitamatta. Työntekijät toteavat kannanotossaan, että vielä jäljellä oleva henkilöstö uupuu ja kokee tulevaisuutensa uhatuksi.

Laitoksen tulot ovat vähentyneet. Tuloja ei voida hankkia ottamalla lisää maksullisia työtehtäviä, koska työntekijöitä ei ole enää tarpeeksi.

Lääkelaitoksen henkilökunta on jättänyt nyt Lääkelaitoksen ylijohtajana toimivalle Marja-Liisa Partaselle viime perjantaina kirjeen, jossa esitetään pikaisia toimia henkilöstön irtisanoutumisten estämiseksi. Työntekijöiden mielestä ainoa keino selvitä vaikeasta tilanteesta on peruuttaa alueellistamispäätös.

Teksti STT
Aiheesta lisää

Entinen tyttö: Voiko helsinkiläinen kotoutua Kainuuseen? (6.3.2009)

Viikon Valopää: Liisa Hyssälä (23.1.2009)