Suomi varautuu satojen miljoonien eurojen rakennustöihin uusien hävittäjien tullessa: rahan käyttökohteet hämärän peitossa

Lähes kaikki valmistajat vakuuttavat pienten inframuutosten riittävän. Poikkeus on F-35, jonka valmistajalta kommentteja ei heru. Kone on muualla edellyttänyt valtavia investointeja kenttiin ja rakenteisiin.

HX-hanke eli ilmavoimien Hornet-hävittäjien suorituskyvyn korvaaminen uusilla monitoimihävittäjillä myllää perin pohjin myös Suomen sotilasilmailun infrastruktuuria.

Tarkoitusta varten on varattu satojen miljoonien eurojen rahapotti. Summan lopullinen suuruus ja käyttökohteet ovat yhtä hämärän peitossa kuin moni muukin jättihankkeeseen liittyvä asia. Selvyyttä tulee – jos tulee – vasta kun valinta on tehty tämän vuoden lopulla.

Hornetien korvaamiseen eli HX-hankkeeseen on varattu kymmenen miljardia euroa. Sen päälle tulevat valuuttakursseista ja indekseistä johtuvat muutokset. Tavoitteena on indeksikatto, joka rajoittaisi korotukset 1–1,5 miljardiin euroon.

Valtion budjetissa HX-rahat on jaettu kolmeen osaan. Varsinainen hankinta hoidetaan tilausvaltuudella, jonka suuruus on 9,4 miljardia euroa. Sillä maksetaan periaatteessa kaikki, mikä tulee maan rajojen ulkopuolelta.

Toinen HX-raha on viiden vuoden siirtomääräraha, jonka suuruus on 579 miljoonaa euroa. Loput 21 miljoonaa on käytetty jo vuosina 2016-20 hankkeen valmistelukustannuksiin.