Talveksi etelään

Pohjoisen Norjan ja Ruotsin koskikarat ottavat lokakuussa siivet alleen ja muuttavat talvehtimaan virtaavien vesien ääreen Suomeen.

koskikara
Teksti
Juha Kauppinen
Kuvat
Markus Varesvuo

Mustavalkoinen lintu istuu lumen peittämällä kivellä kosken partaalla. Se ei liiku. Hetken näyttää kuin se ei olisi elävä olento lainkaan, vaan luonnon eloton muodostelma. Mutta lintu se on, ja nyt siihen tulee eloa.

Se jännittää itsensä ja hypähtää vaivattomasti siivilleen.

 

Koskikara on sopeutunut kylmään. Maailmassa, jossa jokaisen olennon on joko kilpailtava rikkaimmista resursseista tai väistettävä ja sopeuduttava löytämään ruokaa niukemmista oloista, koskikaralle on valikoitunut jälkimmäinen strategia. Sen elinympäristöä ovat virtaavat vedet, joiden pohjalta kivien koloista ja vesikasvien seasta se hakee ruokansa, äyriäisten ja hyönteisten toukat.