Wahlroosin verot: Suomi ja Ruotsi voivat ajautua kärhämään

Perintöveron valttämiseksi myös perillisten kannattaisi muuttaa Ruotsiin.

Björn Wahlroos
Teksti
Heikki Vento

Suomi ja Ruotsi saattavat joutua veroriitaan siitä, kumpi valtio saa verottaa Sammon suuromistajan ja Nordean hallituksen puheenjohtajan Björn Wahlroosin ansioita.

Ruotsalaislehti Dagens Industri kertoi Wahlroosin siirtäneen joulukuussa kirjansa Ruotsiin. Syyksi on mainittu se, että Ruotsi on luopunut perintö- ja lahjaverosta.

Wahlroosilla on huima omaisuus, hän on Suomen rikkaimpia ihmisiä. Wahlroos omistaa Sammon osakkeita, joiden arvo on noin 440 miljoonaa euroa. Vuonna 2012 hänen ansio- ja pääomatulonsa olivat yhteensä lähes 10 miljoonaa euroa. Wahlroosin veroprosentti oli 32.

Wahlroosilla on kiinteistöjä, joista hän maksaa normaalit kiinteistöverot. Salon kaupungille Wahlroos maksoi 2012 veroa yli 100 000 euroa.

Veronmaksajien keskusliiton johtava lakimies Juha Koponen muistuttaa, että Wahlroos joutuu pääsääntöisesti maksamaan tuloveronsa Suomeen vielä kolme vuotta. Koponen epäilee, että Suomi ja Ruotsi saattavat ajautua kiistaan siitä, miten perittävät verotulot jaetaan valtioiden kesken.