Suomesta on hakenut turvapaikkaa syksyn aikana yli 150 afganistanilaista – ”Tällä hetkellä emme tee afgaaneille kielteisiä päätöksiä”

Luotettavan maatiedon saanti Afganistanista on nyt vaikeaa. Turvapaikkahakemuksia päätyy Migrin hyllylle odottamaan tilanteen selkiytymistä.

Afganistan
Teksti
Heikki Salmela

Talibanin valtaannousun jälkeen Suomeen on ensimmäisen turvapaikkahakemuksen tehnyt noin 150 afganistanilaista, ilmenee Maahanmuuttoviraston viime vuoden epävirallisista vuositilastoista.

Lisäksi joitakin kymmeniä jo aiemmin Suomesta turvapaikkaa hakeneita afgaaneja on syksyn aikana hakenut turvapaikkaa uudestaan.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön aluevastaavan Juha Similän mukaan tällä hetkellä kaikki afgaanien tekemät turvapaikkahakemukset joko hyväksytään tai jätetään odottamaan tilannekuvan selkenemistä.

”Kielteisiä päätöksiä ei tässä tilanteessa tehdä. Jos afgaanihakija pystyy uskottavasti osoittamaan esimerkiksi työskennelleensä aiemmin kansainvälisille joukoille tai luopuneensa islamista, ne lähtökohtaisesti riittävät nykytilanteessa aina myönteisen turvapaikkapäätöksen perusteeksi. Edellytysten täyttyminen arvioidaan kuitenkin jokaisen hakijan osalta yksilöllisesti.”

”Suurin osa hakemuksista joudutaan laittamaan odottamaan hetkeä, jolloin saatavilla on riittävästi ajantasaista maatietoa ja turvallisuustilanteen muutosten vaikutukset päätöksentekoon voidaan arvioida.”