Akkujen supervalta

Hallitus ja yritykset haluavat rakentaa Suomeen miljardien eurojen ”arvoketjun”. Fortumin johtaja ennustaa akkuteollisuudesta jopa uutta metsäteollisuutta.

Teksti
Mikko Niemelä
Kuvat
Vesa Ranta
Grafiikka
Hannu Kyyriäinen

Arvoketju, vastuullinen tuotanto, kestävän sähköisen liikenteen globaali edelläkävijä… Hokemia, joita poliitikot eivät käyttäneet vielä viisi vuotta sitten. Tai saattoivat käyttää, mutta poliittisiksi teoiksi puheet muuttuivat vasta pari vuotta sitten.

Juha Sipilän (kesk) hallituskaudella kaivosteollisuudessa tapahtui suuri muutos, kun valtio osti Talvivaaran nikkelikaivoksen 2015. Poliittisten päätösten ja veronmaksajien noin 450 miljoonan euron panostuksilla Suomen valtiosta tuli Talvivaaran kaivoksen omistaja. Syntyi Terrafame.

Kesäkuussa 2018 valtion kaivosomistukset siirrettiin Sipilän hallituksen päätöksellä ”erityistehtäväyhtiö” Suomen Malmijalostuksen hoiviin.

Yhtiössä työskentelee parikymmentä ihmistä. Se tavoittelee itsenäisesti mahdollisimman hyvää ”taloudellista ja yhteiskunnallista kokonaistulosta” kaivos- ja akkuteollisuudessa. Omistajaohjauksesta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö.