Suomessa tunnetaan holokausti, muttei Stalinin vainoissa surmattujen suomalaisten kohtaloita, tutkija sanoo

Historiantutkija arvioi, että suomettuneisuus on vaikuttanut siihen, kuinka paljon Neuvostoliiton hirmuteoista on puhuttu esimerkiksi kouluissa ja yliopistoissa.

Neuvostoliitossa surmattiin yli kaksikymmentätuhatta suomalaista. Vaikka suomalaisten kokemassa vainossa on monia kansanmurhan piirteitä, sitä ei välttämättä edes mainita historian perusteoksissa ja oppikirjoissa.

Nyt puutetta täydentää vasta julkaistu Anni Reuterin kirja Suomalaiset Stalinin puhdistuksissa (SKS Kirjat). Teos vyöryttää lukijalleen useita hirvittäviä ihmiskohtaloita, joista on saatu tietoa haastatteluilla ja arkistolähteistä. Lisäksi kirjassa kootaan yhteen aiemman, osittain sirpaleisen, tutkimuksen löydöksiä.

Ehkä parhaiten Suomessa tunnetaan Neuvostoliittoon ideologisista syistä muuttaneiden suomalaisten kohtalo. Moni sisällissodan jälkeen itään paennut tai myöhemmin onnelaa rakentamaan lähtenyt kuoli 1930-luvun loppuvuosina teloittajan luotiin. Heidän kohtalonsa ei ole herättänyt kaikissa suomalaisissa suurinta mahdollista myötätuntoa.

Neuvostojohtaja Josif Stalinin käynnistämissä vainoissa surmattiin Reuterin käyttämien lähteiden mukaan arviolta 9 000–11 000 suomalaissiirtolaista. Vielä enemmän tapettiin inkerinsuomalaisia, noin 13 000. Heidän asutushistoriansa Suomenlahden pohjukan alueella on vuosisatojen mittainen. Kun huomioidaan myös kuolan-, leningradin- ja siperiansuomalaiset sekä inkerikot ja vatjalaiset, suomalaissyntyisten uhrien määrä saattaa nousta yli 25 000:n, kirjoittaja arvioi.