Sparraajia ja koutseja

Suomalaisissa yliopistoissa toimii lähes 140 työelämäprofessoria. Heitä on esimerkiksi innovaatioiden, matkailun ja jalkapallon aloilla. Eivätkä he ole professoreja.

yliopistot
Teksti
Sanni Koivuniemi
Kuvat
Tuomas Kärkkäinen

MTV:n televisiouutisissa kerrottiin marraskuussa 2021, että ”yksi viime päivien puhutuimmista professoreista, tai työelämä­professoreista, on aloittanut työnsä Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa”. Tarkemmin sanottuna olisi pitänyt puhua Lappeenrannan-Lahden teknillisestä LUT-yliopistosta.

Television Myytinmurtajat-ohjelmasta tutulle Jamie Hynemanille on rakennettu ”ihan oma työpaja”, uutisankkuri Keijo Leppänen sanoi.

”Opiskelijat tietenkin toivovat, että siellä nähtäisiin aivan uudenlaista räiskettä ja räjähdyksiä.”

Kuva siirtyi yliopiston tilaan, missä leveää amerikanenglantia puhuva lippalakkipäinen Hyneman esitteli koivuvanerista robottia, la­ser­leikkuria ja 3D-tulostinta.

”Tämä muistuttaa minua Bond-elokuvien verstaasta”, toimittaja Mika Tommola sanoi.

”Kyllä, minun työpajani [San Franciscossa] on nimeltään M5 Industries. Nimi on Bond-elokuvien inspiroima,” Jamie Hyneman vastasi.

Hyneman on keksijä ja tuotekehittelijä, joka juonsi suosittua amerikkalaista, tiedettä popularisoivaa Myytinmurtajat-ohjelmaa 15 vuotta.

Hänet oli jo aiemmin nimetty LUTin kunniatohtoriksi, ja yliopistolta löytyy myös J. Hyneman Center -niminen innovaatioverstas, joka MTV:n uutisissa näkyi.

Työelämäprofessorinakin Hyneman keskittyy yliopistolla tehtäviin innovaatioihin. Hänen sopimuksensa kestää marraskuuhun 2026 asti.

Hynemanin työelämäprofessuuri sai laajasti huomiota mediassa. Näkyvyys on yksi niistä hyödyistä, joita yliopistot kertovat työelämäprofessorien tuovan, selviää Suomen Kuvalehden yliopistoille tekemässä kyselyssä.

Yliopistojen mukaan työelämäprofessorit antavat opetukseen ja tutkimukseen käytännön kokemusta, osaamista ja ajankohtaista tietoa. He tarjoavat yliopistoille verkostoja ja lisäävät mahdollisuuksia vuorovaikutukseen muun yhteiskunnan kanssa.

Samalla työhön voi kuulua ”sparraamista” ja ”koutsaamista”.

Kirjo on laaja: työelämäprofessoreita löytyy esimerkiksi matkailun, jalkapallon ja vakuutusmatematiikan aloilta.