Suomen siirtolaisparlamentti: "Maahanmuuttajien asioista puhutaan kuin emme itse olisi läsnä"

Siirtolaisparlamentti
Ahmed Akar (ylhäällä vasemmalla), Alexis Kouros, Eilina Gusatinsky ja Mustafa Gürler ovat mukana perustamassa siirtolaisparlamenttia. Kuva hannu Lindroos.

”Suomessa toimii tällä hetkellä useita etnisiä järjestöjä, mutta ne kaikki toimivat jonkin tietyn kansakunnan tai kielen äänenkannattajana. Siirtolaisparlamentti on maahanmuuttajien yhtenäinen ääni meitä koskevassa keskustelussa, johon meitä ei yleensä oteta mukaan”, Alexis Kouros sanoo.

Helsinki Timesin päätoimittaja Alexis Kouros on kerännyt hankkeen taakse muitakin nimekkäitä maahanmuuttajia. Tarkoitus on demokraattisesti valita noin 60 ehdokasta ja 20 varaehdokasta poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattomaan parlamenttiin.

Siirtolaisparlamentin on määrä aloittaa vuoden 2011 eduskuntavaalien alla.

Kouroksen vieressä sohvalla istuvat Kulttuurikeskus Caisan johtaja Ahmed Akar, Stoan kulttuurituottaja Mustafa Gürler sekä Spektr-lehden päätoimittaja Eilina Gusatinsky. Jokainen heistä on asunut Suomessa yli 20 vuotta.

”Meidän asioista puhutaan aina aivan kuin emme itse olisi läsnä. Esimerkiksi maksan veroja Suomeen ja katselen vierestä, miten verorahoillani koulutetaan maahanmuuttajia, jotka eivät saa täältä töitä ja muuttavat kalliin koulutuksensa kanssa muualle hommiin. Mitä tuhlausta!” Ahmed Akar sanoo.

”Maahanmuuttajat kyllä kelpaavat tekemään sitä mitä kantaväestökin, kuten maksamaan veroja, mutta huonoina aikoina, esimerkiksi kun on lama, istumme aina syytettyjen penkillä. Haluamme velvollisuuksien rinnalle oikeuksia, kuten ottaa kantaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan”, Venäjältä lähtöisin oleva Eilina Gusatinsky sanoo.

Siirtolaisparlamentin ideana on tuottaa keskitetysti erilaisia selvityksiä, tutkimuksia ja lausuntoja maahanmuuttoasioista ja tehdä yhteistyötä viranomaisten kanssa. Kouros sanoo, että nykyinen tieto maahanmuuttajista on liikaa mutu-pohjalla.

”Yleisin mielikuva maahanmuuttajasta on turvapaikanhakija. Heitä on kuitenkin vain 30 prosenttia maahanmuuttajista. Suurin osa on muuttanut Suomeen työn tai aviopuolison takia tai muista perhesyistä”, Gusatinsky huomauttaa.

Parlamentti on tarkoituksella epäpoliittinen. Ryhmän mielestä se on paras ja tehokkain tapa toimia.

”Se että eduskuntaan valittaisiin 3-4 maahanmuuttajaedustajaa, ei vielä tarkoita, että asiat hirveästi muuttuisivat. Sitä paitsi jonkun puolueen edustajana edustaa ensisijaisesti puoluetta. Epäpoliittisuudessa on siirtolaisparlamentin voima”, Kouros uskoo.