Kurinpalautus Istanbulissa

Sisäiset riidat ovat tehneet Suomen ortodokseista pelinappulan kirkon kansainvälisissä kiistoissa. Suojelupoliisiakin kiinnostaa, voiko Venäjä käyttää kirkkoa vaikuttamisen välineenä.

informaatiosota
Teksti
Outi Salovaara

Sovinnon hengessä sujunut tapaaminen, joka johti kiistojen sopimiseen ja uuteen yhteyteen. Vai sittenkin tiukka kurinpalautus, jossa Suomen ortodoksista kirkkoa uhattiin itsenäisyyden menetyksellä, jos kirkon johtokolmikko ei lakkaa riitelemästä.

Konstantinopolissa, nykyisessä Istanbulissa, pidettiin lokakuussa kokous, jota voi kuvata kahdella tavalla. Suomen ortodoksisen kirkon kolme piispaa, arkkipiispa Leo sekä metropoliitat Arseni ja Elia, oli kutsuttu sopimaan vuosia kestäneitä riitojaan. Kutsun oli esittänyt Konstantinopolin patriarkka Bartolomeos. Suomen ortodoksinen kirkko kuuluu Konstantinopolin patriarkaattiin.

Piispat tiedottivat kokouksen olleen tuloksellisen ja johtaneen uuteen yhteyteen, vuoropuheluun ja luottamukseen.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan todellisuudessa Bartolomeos pakotti piispat yksimielisyyteen uhkaamalla Suomen ortodoksista kirkkoa autonomian menettämisellä. Se tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että kirkolliskokouksen sijaan Suomen piispat valitsisi Konstantinopoli eikä maallikoilla enää olisi sananvaltaa piispavalinnoissa.