Suomen on turha ylpeillä ruoantuotannon ympäristöystävällisyydellä – Professori lyttää Marinin hallituksen henkselien paukuttelun

Suomi saarnaa maailmalla ruokajärjestelmien kehittämisestä, vaikka kotimaassakin olisi vielä paljon korjattavaa, sanoo agroekologian professori Juha Helenius.

biodiversiteetti
Teksti
Heikki Salmela

Sanna Marinin (sd) hallitus pyrkii ohjelmassaan esiintymään kestävän maatalouden ja ruoantuotannon edistäjänä. Samaa viestiä hallitus on vienyt myös kansainvälisille areenoille.

YK järjesti syyskuun lopulla historiansa ensimmäisen ruokajärjestelmähuippukokouksen Food Systems Summitin, YK:n yleiskokouksen yhteydessä.

YK haluaa muuttaa ruoan koko polun tuotannosta kuluttajan lautaselle ympäristöystävälliseksi ja sosiaalisesti oikeudenmukaisemmaksi vuoteen 2030 mennessä. Samalla tavoitteena on poistaa maailmasta nälkä.

Kokouksen valmisteluvaiheessa Suomi toi aktiivisesti esiin omaa kouluruokaosaamistaan, korosti kokonaisvaltaista lähestymistapaa ruokajärjestelmäkysymyksiin ja esitteli maaperän hiilensidontaan liittyviä innovaatioitaan.

Suomella ei kylläkään olisi varaa henkseleiden paukutteluun, sanoo Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkimusjohtaja, agroekologian professori Juha Helenius. Maamme ruokasektori kärsii yhä monista ongelmista, ja sen ekologinen tase on yhä rutkasti negatiivinen. Suomen tulisi pyrkiä uudistuksiin paljon nykyistä voimakkaammin.