Suomen metsien hoito on rakennettu valheille – Metsiä avohakkaavat puupeltomiehet eivät myönnä eivätkä korjaa virheitään

Essee: Metsävalheita paikataan uusilla valheilla ja entinen meno jatkuu, kirjoittaa emeritusprofessori Erkki Lähde.

Kanava
Teksti
Erkki Lähde

“Suunnattomista haitoista huolimatta avohakkaajille ei aseteta edes haittaveroa, rajoittavista kielloista puhumattakaan”, kirjoittaa Erkki Lähde Kanava-lehden numerossa 4/2019. 

Suomen Kuvalehti julkaisee kirjoituksen kokonaisuudessaan.

 

Ehkä ensimmäinen suuri metsävale esitettiin Suomessa jo 1850-luvulla, kun metsäasioista kiinnostuneet virkamiehet hamusivat parempia virkoja. Parhaiten se tapahtui pelottelemalla muita päättäjiä ja kansalaisia metsien loppumisella, ellei niitä pelastamaan perusteta metsähallintoa. Pelko oli keksitty vale eikä sillä ollut mitään todellisuuspohjaa. Suomen oloissa metsä kasvaa ja uudistuu aivan itsestään ilman asiantuntijoita, organisaatioita tai lakeja.

Niinpä Saksasta kutsuttiin ”asiantuntija”. Toimeksiantonsa mukaisesti hän (ylimetsänhoitaja, vapaaherra Edmund von Berg) julisti oltuaan maassamme vajaan parin kuukauden ajan, että metsät ovat Suomessa loppumassa kaskeamisen, tervanpolton ja muiden käyttömuotojen vuoksi. Von Berg kulki hevoskyydillä harvoja teitä pitkin kylien läpi. Todelliset hakkaamattomat metsät olivat kylien laidoilla ja harvaanasutuilla ja asumattomilla salomailla. Tuloksena oli tavoitteena ollut Metsähallituksen perustaminen.