Suomen McDonald's-kana teurastetaan islamilaisittain

halal
Teksti
SK:n toimitus

Pohjoismaiden McDonald’s-ravintoloissa myytävä kana on islamilaisittain halal-teurastettua, kertoo Kotimaa-lehti.

McDonald's

Kuva Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Pohjoismaiden McDonald’sit käyttävät tanskalaisen Lantmännen Danpon tuottamaa kanaa. Danpo teurastaa tuottamansa kanat islamilaisesti oikeaoppisesti, sillä yrityksen tuotteita viedään myös moniin arabi- ja muslimimaihin.

Perinteisessä halal-teurastuksessa eläimen pää käännetään kohti Mekkaa ja kaulavaltimo katkaistaan eläimen ollessa tajuissaan. Samanaikaisesti lausutaan rukous. EU-maassa eläimet on tainnutettava ennen teurastusta. Kotimaa-lehden haastattelussa McDonald’sin Suomen laatupäällikkö Tiina Partanen toteaa, ettei ravintolaketjun alihankkijan käyttämä menetelmä ole perinteinen halal-teurastus, koska eläimet tainnutetaan ennen sitä.

Teurastusta valvoo muslimityöntekijä, joka lausuu rukouksen ”Jumalan nimessä, Allah on suurin” teurastuksen aluksi ja joka kerta, kun prosessi keskeytyy.

Partanen ei ottanut kantaa siihen, olisiko suomalaisilla asiakkailla oikeus tietää syövänsä kanaa, jonka teurastuksen yhteydessä on lausuttu islamilainen rukous.

”Mielestäni olennainen tieto on, että kana on teurastettu tavallisen teurastusprosessin mukaisesti. Eläimet on tainnutettu ennen tappamista.”

Partasen mukaan Suomen McDonald’sin käyttämä naudanliha ei ole halal-teurastettua.


Meri Toivasen juttu ilmestyi Kotimaa-lehdessä 11.6.2009.

YouTube-videoita kanan halal-teurastuksesta ympäri maailmaa