Suomen Kuvalehti: Lukijoita on nyt 388 000

PÄÄKIRJOITUS: Satavuotias Suomen Kuvalehti sai parhaan syntymäpäivälahjan.

#SK100
Teksti
Ville Pernaa

Suomen Kuvalehden satavuotisjuhlanumero on lehden 5161. numero.

Maailmalla ilmestyy useita samantyyppisiä viikkolehtiä, jotka satsaavat huippulaatuun ja käsittelevät uutisia, ajankohtaisia asioita, ihmisiä ja ilmiöitä. Toiseksi pohjoisin ilmestyy Saksassa.

Teitä on nyt 324 000. Siis Suomen Kuvalehden lukijoita tuoreen Kansallisen mediatutkimuksen mukaan. Sanomalehtien printtiversioista enemmän lukijoita on vain Helsingin Sanomilla, Ilta-Sanomilla ja Maaseudun Tulevaisuudella.

Yleisaikakauslehdistä olemme Suomen kuudenneksi luetuin. Tai oikeastaan viidenneksi, koska tosikko minussa ei pidä kärkipaikalla olevaa Aku Ankkaa yleisaikakauslehtenä.

Kun verkkopalvelumme lukijat lasketaan mukaan, teitä on 388 000.

 

Vaikka Suomen Kuvalehti on kansallinen instituutio ja maan arvostetuin aikakauslehtibrändi, tiedämme hyvin, että meistä lasketaan leikkiä. Moni veistelee Kuivalehdestä.

Radikaalilla 60-luvulla meitä kutsuttiin everstien leskien lehdeksi, mutta ketkä meitä nykyään lukevat?

Ei ehkä yllätä, että kahdella kolmesta on korkeakoulututkinto. Joka viides on suorittanut ammattikoulu- tai opistotutkinnon.

Tiedämme, että emme ole mikään teinimedia, mutta silti joka kuudes lukija on alle 40-vuotias. Teistä 39 prosenttia asuu omakotitalossa ja 37 prosenttia kerrostalossa. Omalla autolla ajelee yhdeksän kymmenestä: puolet on ostanut autonsa uutena ja puolet käytettynä.

Suomen Kuvalehti on valtakunnallinen media. Etelä-Suomen läänissä asuu lähes puolet lukijoista, mutta muutoin teitä on joka puolella Suomea suunnilleen samassa suhteessa kuin väestöäkin.

 

Kaupallinen media elää vaikeita aikoja digimurroksessa. Sanomalehtien levikit ovat laskussa kautta linjan. Maakuntalehdissä printtilevikit laskivat viime vuonna keskimäärin viidellä prosentilla, eikä edes Helsingin Sanomat kuuden prosentin pudotuksellaan ole immuuni tälle kehitykselle.

Siksi SK:n levikkinousu ja tuhansien uusien tilaajien tuleminen matkaan on mitä parhain satavuotissyntymäpäivälahja. Lehteä tehdään lukijalle, jonka luottamuksen varassa myös meidän tulevaisuutemme on.

 

Kiitos sinulle, joka luet. Teimme juhlanumerosta niin komean kuin osaamme. Palautamme mieleen historian kovimpia hetkiä, puramme osiin nykyisyyttä ja katsomme tulevaisuuteen.

Koukuttavia lukuhetkiä!

 

Kirjoittaja Ville Pernaa on Suomen Kuvalehden päätoimittaja.