Suomen ja Ruotsin raja ehti olla auki viikon: Haaparannan nuuskahyllyt hamstrattiin tyhjiksi

Tieto länsirajan lähestyvästä sulkeutumisesta näkyi viikonloppuna ostoryntäyksenä. Nyt nuuskaostoksilla käymisestä seuraa jälleen 14 päivän karanteeni.

Haaparanta
Teksti
Markus Ånäs

Haaparannan Ikean pysäköintialueella on hiljaista. Jättiläismäisellä kentällä on vain muutamia autoja ja herää epäilys, ovatko ostoskeskuksen liikkeet edes auki.

On tarkistettava matkapuhelimesta, ettei Ruotsissa ole juuri nyt maanantaina kansallista pyhäpäivää. Ei. Se on Suomen ja Ruotsin raja, joka on jälleen kiinni.

Raja ehti olla avoinna vapaalle liikenteelle vain viikon ajan, kunnes se jälleen Ruotsin pahentuneen koronatilanteen vuoksi suljettiin maanantaina 28. syyskuuta.

Uusista maahantulon rajoituksista tiedettiin käytännössä samaan aikaan kun suomalaisille ylipäätään sallittiin rajoitukseton Ruotsista palaaminen – tieto rajavartijoiden paluusta länsirajalle saatiin torstaina 24. syyskuuta.

Se aiheutti viikonlopuksi valtavan ruuhkan, kuten haaparantalaisen Snusoutletin myyjä kertoo. ”Nyt meillä on monet suosituimmista merkeistä myyty loppuun – niitä käytiin hamstraamassa viikonloppuna valtavia määriä.”