Suomen asiat kuntoon! Nepal ei tarvitse apuamme!

”Meidän tilanteemme kotimaassa ei koskaan ole huonontunut siitä, että olemme auttaneet hätää kärsiviä”, sanoo avustusjärjestön työntekijä.

auttaminen
Teksti
Hannu Pesonen

Nepalin hätä on mitä suurimmassa määrin myös meidän hätämme, korostavat suomalaisten katastrofityötä tekevien järjestöjen edustajat yksimielisesti. Sosiaalisessa mediassa sinkoilleet väitteet, joiden mukaan Suomen tulee ensin itse hoitaa omat asiansa kuntoon, saavat heiltä täystyrmäyksen.

”Tätä keskustelua Suomen edusta ensin on käyty niin kauan kuin olemme antaneet katastrofiapua”, sanoo Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Seppo Rissanen.

”Mutta ei meidän tilanteemme kotimaassa koskaan ole huonontunut siitä, että olemme auttaneet hätää kärsiviä. Suomalaisuuteen kuuluu vahva auttamisen perinne. Ei ole syytä asettaa vastakkain suomalaista ja ulkomaista hätää.”

Suomen Punaisen Ristin puhelimet alkoivat soida ahkeraan jo heti sunnuntaiaamuna.

”Ihmiset kyselivät, miten voivat ilmoittautua lipaskerääjiksi. Elämme entistä selvemmin erilaisten arvojen maailmassa – kiivaan apukritiikin vastapainoksi innokkaita auttajiakin on enemmän ja he ovat aiempaa aktiivisempia”, sanoo Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula.