Suomelta riistettiin A-kirjain – Entä sitten: lainaa saadaan miinuskorolla

Uutisanalyysi: Suomen tippuminen AAA-kerhosta ei ole toistaiseksi tarkoittanut yhtikäs mitään.

elvytys
Teksti
Mikko Niemelä

Suomi on nyt kahden A:n luottoluokassa jokaisen luokittajan tilastoissa. Standard & Poor`s laski Suomen AA+ -tasolle lokakuussa 2014, Fitch seurasi perässä maaliskuussa 2016 ja viimeisimpänä maamme velanhoitokyvyn luokitusta laski luottoluokittaja Moody`s.

Euroopassa Suomea parempi luottoluokitus löytyy ainakin toistaiseksi Ruotsista, Tanskasta, Norjasta, Saksasta, Alankomaista ja Luxemburgista. Lopuilla Euroopan mailla on joko heikompi tai sama luottoluokitus.

Mediat ovat kirjoitelleet luottoluokituksista ahkerasti finanssi- ja velkakriisistä lähtien. Paisuvien valtionlainojen korkomenojen on pelätty kasvavan merkittävästi, mikä haittaisi entisestään vaisusta talouskasvusta kärsiviä Euroopan maita, Suomea etunenässä.

Todellisuudessa esimerkiksi Suomen valtionlainojen korot eivät ole nousseet, itse asiassa ne ovat viime vuosina laskeneet jopa miinusmerkkisiksi.

Tähän on vaikuttanut pääasiassa Euroopan keskuspankin EKP:n elvytystoimet. Euroopan rahapolitiikasta päättävä keskuspankki on laajennetuilla osto-ohjelmillaan hankkinut kuukausittain valtioiden velkakirjoja 60–80 miljardilla eurolla.