Suomeen on kehittynyt kaksi kaistaa, joita pitkin ulkomailta pääsee lähi­hoitajaksi – ”Se kuulosti ehkä liian hyvältä ollakseen totta”

Suomeen saapuu ulkomailta hoitajia ja hoiva-avustajia kahta väylää. Toinen niistä on tulijoille huomattavasti kalliimpi. Se on johtanut ongelmiin ainakin kahdessa ammattikoulussa.

hoitajapula
Teksti
Kati Pietarinen

Rekrytointiyritys Silkkitien Facebook-sivujen kuvassa hymyilee silmälasipäinen nuori nainen. Hän on ensimmäinen yrityksen Suomeen rekrytoima kenialainen sairaanhoitaja Karen.

Nykyään Attendon omistama Silkkitie on hakenut hoitajia ulkomailta kymmenen vuoden ajan. Pitkään heitä tuli vain Filippiineiltä, mutta kaksi vuotta sitten yritys aloitti globaalin suoran rekrytoinnin. Tänä vuonna Suomeen saapuu yrityksen kautta jopa kaksituhatta hoiva-alan työntekijää, liiketoimintajohtaja Elisa Vepsäläinen kertoo.

Noin puolet Silkkitien kautta tulevista ihmisistä on suorittanut kotimaassaan sairaanhoitajatutkinnon, puolet on hoiva-avustajia. Suomessa ei suoraan saa tehdä sairaanhoitajan töitä ulkomaisella tutkinnolla.

Hoitajaksi pätevöityminen Suomeen on monivaiheinen prosessi. Silkkitiellä halukkaat suorittavat ensin suomen kielen itseopiskelumateriaalin. Siitä ja haastattelusta suoriutuneet pääsevät opiskelemaan lisää suomea. Nämä koulutukset tehdään etänä töiden ohessa.