Suomea vaivaa vitsaus: Tarvitaan heti 3 200 hoitajaa, 500 työnjohtajaa ja 700 koneistajaa – Eikä ongelma ratkea millään

"Työvoiman tulisi koko ajan mukautua ja pysyä mukana tässä dynamiikassa", sanoo työllisyyteen perehtynyt Mika Tuomaala työ- ja elinkeinoministeriöstä.

työ
Teksti
Mikko Niemelä

Suomessa julkaistaan kaksi kertaa vuodessa Ammattibarometri, joka kertoo vuodesta toiseen Suomen työmarkkinoiden kummallisuudesta: TE-toimistojen virkailijat arvioivat työvoiman kysynnän ja tarjonnan tasapainoa ja kehitystä. Viesti on aina sama. Tietyillä aloilla on työvoimapulaa ja tietyllä aloilla ylitarjontaa työntekijöistä.

Tilanne on siis hyvin nurinkurinen. Ilmiötä kutsutaan kohtaanto-ongelmaksi. Poliitikot ja tutkijat viljelevät termiä säännöllisesti, sillä ongelman ratkaiseminen nostaisi Suomen työllisyysastetta.

Nyt työllisyysaste on noin 72 prosenttia. Puolueiden tavoitteena on nostaa työllisyys vähintään 75 prosenttiin, jotta valtion rahat riittäisivät jatkossakin hoivaan, koulutukseen ja esimerkiksi sosiaaliturvaan.

Ammattibarometri kertoo suhteellisen tarkasti, millä aloilla työvoimasta on pulaa. Maaliskuussa 2019 tehdyn arvion mukaan eniten pulaa oli kuulontutkijoista ja puheterapeuteista. Työttömänä tai lomautettuna oli 16 henkilöä, kun samaan aikaan töihin olisi tarvittu 116 kuulontutkijaa ja puheterapeuttia.

Maantieteellisesti kysynnän ja tarjonnan tasapaino toteutui näissä ammateissa vain Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Kuulontutkijoiden ja puheterapeuttien työ on tärkeää, mutta määrällisesti kyse on vähäisistä työpaikoista.