Entiset pihit

Suomalaiset olivat nuukia, kun lainarahaa piti ruinata hattu kourassa. Mutta nyt sitä saa.

kotitaloudet
Teksti
Virpi Salmi
Kuvitus
Klaus Welp

Kävelimme beach clubilla vietetyn päivän jälkeen Hermèsin liikkeen ohi. Jokin sai minut pysähtymään liikkeen kohdalla ja sanomaan miehelleni: ’Käydäänkö nopeasti piipahtamassa tuossa Hermèsin liikkeessä?’ [- -] Ostopäätös oli siis täysin yllättävä, mutta samalla helppo. [- -] Ja kyllä – hintalappu kirpaisi ja pahasti! Mutta kyseessä on laukku, joka minulla tulee olemaan ikuisesti.”

Näin kirjoitti blogipostauksessaan 2. elokuuta Metti Forssell, somevaikuttaja ja ex-jalkapalloilija Mikael Forssellin vaimo. Ranskan-lomalla tehty heräteostos on Hermèsin Birkin-laukku, mallia 35 Veau Togo, joka maksaa arvioiden mukaan noin 10 000 euroa.

Laukkuostos herätti huomiota niin sosiaalisessa kuin perinteisessä mediassa. Siitä kerrottiin iltapäivälehtien ja MTV:n verkkouutisissa ja keskusteltiin keskustelupalstoilla. ”Keksisin muutakin käyttöä kymppitonnille”, ”sillähän tekisi keittiöremontin” ja myös ”oih, mun dream bag”.

Samana päivänä Helsingin Sanomat uutisoi Suomen Pankin tuoreesta tilastosta, jonka mukaan suomalaisten kulutusluotot nousivat kesäkuussa uuteen ennätykseen. ”Suomalaiset näyttävät tällä vuosikymmenellä oppineen, kuinka kulutetaan velaksi”, lehdessä kirjoitettiin.