Suomalaiset keksivät uuden allergiahoidon – ”tiedämme asioita, jotka poikkeavat valtavirrasta”

Rokote perustuu geenitekniikan avulla muunnettuun proteiiniin, hypoallergeeniin.

allergiat
Teksti
Kirsi Riipinen

Ei enää väsyttäviä allergialääkkeitä eikä pitkiä siedätyshoitoja. Suomalaista keksintöä testataan parhaillaan, ja jos alustavat lupaavat tulokset pitävät kutinsa myös laajemmissa tutkimuksissa, uudenlainen allergiarokote tulee markkinoille vuoden 2020 kieppeillä.

Uuden allergiahoidon taustalla on VTT:n, Itä-Suomen yliopiston ja Hyksin Iho- ja allergiasairaalan tieteellinen läpimurto. Tutkimusryhmän onnistui mallintaa kolmiulotteinen malli siitä, kuinka oireita aiheuttava allergeeni ja sen elimistössä oleva vasta-aine sitoutuvat tosiinsa.

Suomalaisten löytämä sidos on erilainen kuin mitä aiemmin on oletettu.

”Uskomme tietävämme allergian synnystä asioita, jotka poikkeavat tiedemaailman nykyisestä valtavirta-ajattelusta”, sanoo Pekka Mattila. Hän toimii toimitusjohtajana Desentumissa, yrityksessä, joka perustettiin keksinnön kehittämistä ja kaupallistamista varten.

Suomalaistutkijat eivät halua huudella poikkeavista näkemyksistään vielä koko maailmalle – tai kilpailijoille. Uutta on kuitenkin patentoitu keksintö siitä, miten löydetty uusi sidos laukaisee histamiinierityksen.