Suomalaisen maanviljelijän poikkeuksellinen lomareissu: Mallorca, pistooli ja kuningas

Matkan selvittelemiseen tarvittiin niin kansalliskaartia kuin ulkoministeriötäkin.

matkailu
Teksti
Jussi Pekkarinen

Maanviljelijä Tauno Lehtinen (nimi muutettu) lähti lomamatkalle Palma de Mallorcalle 3.1.1982. Perille päästyään hän marssi ensitöikseen Palman poliisiasemalle (Guardia Civil, kansalliskaarti). Mies halusi tietää tarvitsiko hän Espanjan viranomaisten myöntämän aseenkantoluvan Suomesta tuomalleen pistoolille, vai saiko asetta kanniskella vapaasti loman aikana.

Lehtinen ei osannut espanjaa eivätkä poliisit suomea. Käsillä veuhtomisen kestettyä jonkin aikaa Lehtinen ymmärsi poliisien puheesta sanan konsulaatti. Hän kiitti, poistui paikalta ja meni seuraavana päivänä Suomen konsulaattiin. Sihteeri Aila Navarro soitti poliisiasemalle ja selitti maanmiehensä toiveen väliaikaisesta aseenkantoluvasta.

Pian poliisiauto kurvasi konsulaatin eteen. Kaksi poliisia komensi Lehtisen mukaansa. Matka jatkui hänen hotellilleen. Poliisit takavarikoivat Lehtisen pistoolin, pyysivät matkatoimisto Spiesin oppaan tulkiksi ja veivät Lehtisen poliisiasemalle.

 

Kuulustelussa poliisit tivasivat Lehtiseltä aseenkantolupaa, mutta hän oli jättänyt sen Suomeen. Lehtinen kertoi varta vasten kysyneensä ennen lähtöään ”tullihallituksen viranomaisilta, Finnairin johtajalta ja sisäasiainministeriön poliisiosastosta”, saiko Espanjaan viedä pistoolin. Nämä herrat olivat Lehtisen mukaan vastanneet sen olevan mahdollista, kunhan aseen kuljetti lentokoneen ruumassa matkatavaroiden mukana.