Suksi suolle kännykän kanssa!

suot
Teksti
Jukka Ukkola
Torronsuo
Torronsuo Hämeessä vuonna 2007. Kuva Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kyllä on Herra helpon lykännyt nykypäivän koululaisille: jopa suotyyppien tunnistus ja kasvien keruu – tuo takavuosien kesälomien kammotus – sujuu nykyisin netissä ja kännykällä. Tämän mahdollisuuden tarjoaa Jyväskylän avoin yliopisto, joka on avannut nettiin kaksi mainiota sivustoa: Valokki-nettisuon ja Valokki-nettikasvion.

Hienoja kuvia ja asiatietoja sisältävät sivut on tarkoitettu sekä luontoammattilaisille että harrastajille – miksei siis myös koululaisille, vaikkei digitaalinen kasvibongaus sentään oikeasti mitään oppiainetta korvaa.

Varmuuden vuoksi tekijät neuvovatkin käyttämään sivustoa paikan päällä, siis retkillä suolla ja muualla luonnossa. Mobiilivälineillä, kuten kännykällä tai kannettavalla tietokoneella se onnistuu.

Upouudella virtuaalisella suosivustolla esitellään yhteensä 51 Suomessa tavattavaa luonnontilaista suotyyppiä, joiden pelkät nimet herättävät uteliaisuutta: kultasammalletto, kuirisammalrimpiletto, oligotrofinen sararäme, mesotrofinen rimpinevaräme ja niin edelleen. Päätyyppejä on sentään vain neljä: korvet, rämeet, nevat ja letot.

Nettisuolta on linkki jo muutaman vuoden käytössä olleeseen Valokki-nettikasvioon, jossa kerrotaan Suomen kasvilajeista ja niiden tunnistamisesta. Kasviossa esitellään nykyisin kaikkiaan 339 kasvilajia 1900 kuvan avulla ja aakkosjärjestykseen lajiteltuina.

Valokki-nettisuon ovat koonneet Jyväskylän yliopiston ekologian ja evoluutiobiologian opettaja Veikko Salonen sekä tietotekniikan ammattilainen Petri Heinonen. Asiantuntijana on toiminut myös Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksen emeritusprofessori Veli Saari.