Sotku pimeistä lahjoista: Orpon ministeriö perui selvityksen, Verohallinto metsästää vuotajaa

Valtiovarainministeriö ei yllättäen pyydäkään selvitystä Verohallinnon alle 30 000 euron pimeät lahjat sivuuttavasta ohjeesta.

harmaa talos
Teksti
Jarno Liski

Valtiovarainministeriön vero-osaston ylijohtaja Terhi Järvikareen ja kansliapäällikkö Martti Hetemäen piti käydä Verohallinnon pääjohtaja Pekka Ruuhosen kanssa läpi Verohallinnon lahja- ja perintöverotuksen työmenettelyohje.

Vielä sunnuntaina 10. syyskuuta valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoi pyytäneensä Verohallinnon pääjohtajaa käymään asiaa läpi ministeriön virkajohdon kanssa.

Suomen Kuvalehti uutisoi 7. syyskuuta, että vuonna 2013 annettu ohje kielsi työntekijöitä puuttumasta alle 30 000 euron virheisiin tai vilppiin.

Ohjeen mukaan tehtyjä ilmiantoja tai esimerkiksi vakuutusyhtiöiltä saapuneita tarkkailuilmoituksia ei tutkita, mikäli ne koskevat alle 30 000 euron summaa. Samoin ohjeessa määrättiin, että lahjaveroilmoituksissa ilmoitettuihin lahjojen arvoihin ei tehdä muutoksia, mikäli ne heittävät alle 30 000 euroa lahjan todellisesta arvosta.

Järvikare kertoo Suomen Kuvalehdelle, että ministeriö ei aiokaan pyytää selvitystä pääjohtaja Ruuhoselta. Syynä on se, että oikeuskanslerinvirastoon on tehty kaksi kantelua ohjeen lainmukaisuudesta.