Sote-uudistus repii hallitusta: Sipilä painosti rajusti kokoomusta – kova ratkaisu rutistettiin kasaan

SK:n tietojen mukaan julkisen terveydenhuollon toimijoiden pääsy palveluiden tuottajiksi vaikeutuu.

Sipilä I
Teksti
Eeva-Liisa Hynynen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Ei tullut 9–12 suuren sote-ja itsehallintoalueen Suomea. Tulee 18 itsehallintoaluetta, 12 päivystyssairaala-aluetta ja 5 vahvaa yliopistosairaaloihin perustuvaa ”ervaa” eli erityisvastuualuetta.

Samalla luvassa on ennennäkemättömän vahva jalansija terveydenhuollon palveluiden valinnanvapaudelle ja markkinoille. Jatkossa ”raha seuraa potilasta” – ja jopa erikoissairaanhoitoon on tulossa palveluseteli.

Tässä on Suomen Kuvalehden tietojen mukaan tiivistetysti pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen sote-uudistuksen raamit vuorokausi ennen kauan odotetun uudistuksen julkistamista.

Suurin uutinen on, että jatkossa julkisen terveydenhuollon toimijoiden pääsy palveluiden tuottajiksi on jopa tiukemman seulan takana kuin yksityisten palveluiden tuottajien.

Jos kunnat aikovat olla mukana terveydenhuollon palveluiden tuottajina, on toiminnot yhtiöitettävä.

SK:n tietojen mukaan valtakunnallinen ohjaava yksikkö ratkaisee viime kädessä, kuka saa tuottaa palveluja, ja julkisella puolella tästä tulee ilmeisesti tiukemmin luvanvaraista kuin yksityisellä puolella.

Jo nyt on selvää, että ainakaan koko oppositio ei niele näitä tavoitteita sellaisinaan. Hyvä jos kaikki hallituspuolueiden jäsenetkään.

Vahvalla kuntaperustaisella järjestelmällä on iso kannattajajoukko. Nähtäväksi jää, mitä kuntapäättäjät ja mitä kuntien etujärjestö Kuntaliitto sanovat.

 

Helppoa tämän kakun nieleminen ei ole kokoomuksellekaan. Sen tiedetään liputtaneen viiden suuren sote-alueen puolesta. Sipilän hallituksen ohjelmassa todettiin, että alueita on enintään 19.

Nyt siis keskusta voitti kisan alueiden määrästä. Kokoomus sai kuitenkin terveydenhuoltoon haluamansa laajan valinnanvapauden.

Aivan auvoisissa merkeissä tämä vaihtokauppa ei kuitenkaan tapahtunut. Iltalehti kertoi kovasta väännöstä.

Suomen Kuvalehti on saanut useasta eri hallituslähteestä vahvistuksen tiedolle, jonka mukaan pääministeri Sipilä olisi ollut valmis näyttämään kokoomukselle ovea ulos hallituksesta, mikäli ratkaisu ei olisi kokoomukselle sopinut.

Viimeaikaisten kannatusmittausten valossa kokoomuksella tuskin on ollut halua kaataa hallitusta sote-ratkaisuun.

Kun ratkaisu ottaa hallituskumppaneilla näin tiukalle jo ensimmäisenä hallitussyksynä, edessä on mahdollisesti muhkurainen hallitustaival.

 

Keskusta halusi, ja ilmeisesti keskusta myös saa haluamansa: nykyisenlaisiin maakuntiin perustuvat 18 itsehallintoaluetta, joilla on suora kansanvaali.

Näin pyritään välttämään tilanne, jossa keskustavoittoiset maakunnat ja kunnat kävisivät taistoon keskustavetoista hallitusta vastaan alueiden lukumäärästä.

Sote-palveluiden lisäksi alueet vastaavat jatkossa pelastustoimesta. Myös maakuntien liitot sulautuvat osaksi itsehallintoalueita ja niille siirretään ainakin osa ely-keskusten kehittämistehtävistä.

Lisäksi ministeriöiden tulee selvittää muut ylikunnalliset tehtävät ensi vuoden alkuun mennessä. Näistä saatetaan seuloa vielä lisää tehtäviä uusille itsehallintoalueille.

Päivystyssairaaloita jäisi linjausten mukaisesti vain 12. Odotettavissa on iso uusjako, jossa haetaan säästöjä sairaalaverkosta.

Sote-ratkaisulla tavoitellaan miljardiluokan säästöjä julkiseen talouteen, eikä niitä saada ilman palveluverkon saneerausta. Kovimmat arviot sote-uudistuksen mahdollistamista säästöistä ovat liikkuneet 2–3 miljardissa eurossa.

Jotta säästöjä syntyisi, itsehallintoalueet eivät sanele terveydenhuollon ratkaisuja. Niillä on kuitenkin vahva rooli sosiaalipalveluiden järjestäjinä.

Viidelle vahvalle erva-alueelle luovutetaan paljon valtaa terveydenhuollon järjestämiseksi, jotta terveydenhuoltoon käytettäviä euroja olisi mahdollista ohjata.

 

Kunhan sote-ratkaisun yksityiskohtia – rahoitusta, markkinoiden roolia sekä painavimmista palveluista tyhjennettävien kuntien roolia – avataan enemmän, edessä saattaa olla jälleen uusi sote-soppa. Sitä kansakunta ehti nauttia Jyrki Kataisen (kok) hallituksen aikana useaan otteeseen. Maku on siis tuttu.

SK:n kuulemat asiantuntijat kysyvät, miten monen tason varaan julkiset palvelut nyt rakennetaan: neljän, viiden vai peräti kuuden? Ja kuka tätä järjestelmää ohjaa – ja miten se on ohjattavissa?

Riippumaton asiantuntijatyöryhmä esitti kesällä 9– 12 sote- ja itsehallintoaluetta, jotka olisivat riittävän suuria ja selkeitä toimijoita. Syksyn kuluessa ehti syntyä vahva usko siihen, että alueita olisi noin 12.

Torstaina 5. marraskuuta Sipilän hallituksen pitäisi esitellä 18 itsehallintoalueen malli, ellei sitten vielä tänään keskiviikkona ryhdytä säätämään mallia uudelleen.

Julkistamisen jälkeen vain yksi asia on varma: käynnistyy keskustelu, jota riittää. Siinä saatetaan koetella myös Sipilän hallituksen yhtenäisyyttä.