Sote-uudistus ei takaa säästöjä lantin lanttia – ”Nyt täytyy ottaa mallia teollisuudesta”

Tarvitaan tiukkaa johtajuutta sote-alueilla, sanoo professori.

Arto Haveri
Teksti
Mikko Niemelä

Tuleeko sote-uudistuksesta säästöjä? Aalto-yliopiston professori (h.c.) Erkki Vauramon mielestä nyt tehty päätös sotesta mahdollistaa säästöt, mutta todellinen muutos ja säästöjen koko riippuvat sote-alueiden sisäisestä toiminnasta.

”Johtajuuden täytyy olla päämäärätietoista. Siihen täytyy ottaa samanlaiset raportointikäytännöt kuin teollisuudessa käytetään, eli vaihtoehtoja punnittaessa käytössä pitää olla kunnolliset kustannuslaskelmat”, Vauramo sanoo.

Vauramo kuului tutkijaryhmään, joka vertaili sote-kustannuksia valtakunnallisella tasolla. Professorin mukaan myös sosiaali- ja terveysministeriölle täytyy määritellä hyvin tarkkaan määrärahat, jonka puitteissa sen on toimittava.

”Tällaisilla pakotteilla toiminta voi lähteä järkevöitymään. Jos sosiaali- ja terveyskuluille ei anneta tiukkaa kattoa muualta, niin mitään uudistusta ei tule käytännössä tapahtumaan.”

Säästöjä sote-uudistuksella pitäisi Sipilän hallituksen mukaan saada kolme miljardia euroa. Säästöjen yksi merkittävimmistä ehdoista asiantuntijalausuntojen ja tutkimusten perustella oli sote-aluiden mahdollisimman vähäinen määrä.