Sote-uudistuksen avain­virkamiehet: Kokoomukselle tärkeää valinnan­vapautta lykättävä

Johtavien virkamiesten mukaan valinnanvapautta on käytännössä mahdoton toteuttaa vuonna 2019.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan Juha Sipilän (kesk) hallituksen sote-uudistuksen valinnanvapausmalli vaatisi kahden vuoden siirtymäajan, jotta valinnanvapaus voitaisiin toteuttaa hallitusti.

Siirtymäajasta on väännetty kättä hallituksen sisällä ja laajalti myös kuntakentällä ja maakunnissa.

SK:n tietojen mukaan sotea valmistelevat keskeiset virkamiehet, kansliapäälliköt Martti Hetemäki (VM), Päivi Sillanaukee (STM), Asko Välimaa (OM) ja alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti (STM, VM) esittävät nyt valinnanvapausmallin lykkäämistä epärealistisen aikataulun takia.

He ovat esitelleet Sipilän hallitukselle perusteellisen ”korjaussarjan”, jolla pelastettaisiin useiden sote-asiantuntijoiden rankasti kritisoima valinnanvapausmalli – ja samalla saatettaisiin pelastaa hallitusyhteistyö.

Kokoomuksen riveistä on toistuvasti sanottu, että kokoomus ei hyväksy maakuntauudistusta ilman sote-valinnanvapausmallia – ja molempien pitäisi tulla voimaan vuoden 2019 alusta. Jos Sipilän hallitus uskoo nyt keskeisiä virkamiehiään ja hyväksyy esitetyt korjaustoimenpiteet ja aikataulujen porrastamiset, hallitus saattaa saada sote- ja maakuntauudistuksensa valinnanvapauden kera.

Virkamiesten laatima ”korjaussarja” on kolaus niille, jotka ovat kiirehtineet valinnanvapauden toteuttamista, mutta se voi olla vielä kovempi pala nieltäväksi kaikille niille tahoille, jotka ovat halunneet estää valinnanvapausmallin toteuttamisen.

Maakunnissa aikataulua on pidetty kohtuuttomana ja useat sote-asiantuntijat ovat todenneet epärealistisen aikataulun ajavan julkiset sote-palvelut kriisiin.

 

SK:n tietojen mukaan virkamiehet ovat esittämässä porrastettua aikataulua valinnanvapauteen siten, että vuosina 2019–2020 valinnanvapaus voitaisiin toteuttaa maakuntien toimesta myös puitesopimuskilpailutuksella ja asiakkaan suora valinnanvapaus toteutuisi vuodesta 2021 lähtien. Puitesopimuskilpailutus on käytössä Ruotsissa.

Näin maakunnilla olisi aikaa käydä rajanveto siitä, mitkä olisivat suoran valinnanvapauden piirissä olevia palveluja ja mitkä maakuntien liikelaitosten piirissä olevia palveluja.

Porrastetulla aikataululla vältettäisiin myös se, että yksityiset sote-yritykset voisivat tulla täyden valinnanvapauden markkinoille tilanteessa, jossa maakunnat eivät ole vielä valmistautuneet kilpailuun eivätkä ole ehtineet perustaa yhtiöitään.

Halutessaan maakunnat voisivat kuitenkin toteuttaa valinnanvapautta ilman puitekilpailutusta jo vuoden 2019 alusta, mutta laki velvoittaisi siihen vasta vuoden 2021 alusta.