Sote-uudistuksen avain­virkamiehet: Kokoomukselle tärkeää valinnan­vapautta lykättävä

Johtavien virkamiesten mukaan valinnanvapautta on käytännössä mahdoton toteuttaa vuonna 2019.

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan Juha Sipilän (kesk) hallituksen sote-uudistuksen valinnanvapausmalli vaatisi kahden vuoden siirtymäajan, jotta valinnanvapaus voitaisiin toteuttaa hallitusti.

Siirtymäajasta on väännetty kättä hallituksen sisällä ja laajalti myös kuntakentällä ja maakunnissa.

SK:n tietojen mukaan sotea valmistelevat keskeiset virkamiehet, kansliapäälliköt Martti Hetemäki (VM), Päivi Sillanaukee (STM), Asko Välimaa (OM) ja alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti (STM, VM) esittävät nyt valinnanvapausmallin lykkäämistä epärealistisen aikataulun takia.

He ovat esitelleet Sipilän hallitukselle perusteellisen ”korjaussarjan”, jolla pelastettaisiin useiden sote-asiantuntijoiden rankasti kritisoima valinnanvapausmalli – ja samalla saatettaisiin pelastaa hallitusyhteistyö.

Kokoomuksen riveistä on toistuvasti sanottu, että kokoomus ei hyväksy maakuntauudistusta ilman sote-valinnanvapausmallia – ja molempien pitäisi tulla voimaan vuoden 2019 alusta. Jos Sipilän hallitus uskoo nyt keskeisiä virkamiehiään ja hyväksyy esitetyt korjaustoimenpiteet ja aikataulujen porrastamiset, hallitus saattaa saada sote- ja maakuntauudistuksensa valinnanvapauden kera.