Sote panee kuntien elämiljardit uusjakoon – Päätökset tehdään julkisuudelta piilossa

”Tässä risteävät monet hyvin erilaiset intressit”, sanoo Kevan varatoimitusjohtaja.

Arto Sulonen
Teksti
Teemu Muhonen

Sote, eli hallituksen sopima sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä aluehallinnon uudistus vilisee uutisissa päivittäin, mutta osa tärkeimmistä ja samalla poliittisesti herkimmistä linjanvedoista tehdään kaukana julkisuuden parrasvaloista.

Yhtä niistä on sorvannut sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtiovarainministeriön virkamiehistä koostuva henkilöstöryhmä, joka on uudistuksen jatkovalmistelua johtavan alivaltiosihteeri Tuomas Pöystin projektiryhmän alaryhmän alaryhmä.

Ryhmän olemassaoloa ei ole juuri mainostettu, ja sen kokoonpano on pyydettävä ministeriöstä erikseen nähtäväksi. Ryhmässä istuvat asiantuntijajäseninä kuntien työnantajien ja työntekijöiden sekä kuntien eläkevakuuttajan Kevan edustajat.

Tämä ryhmä on jo kaksi kuukautta pohtinut ratkaisua kymmenien miljardien eurojen kysymykseen: kenen maksettavaksi jäävät kuntatyöntekijöiden eläkkeet, kun noin puolet kuntien henkilöstöstä siirtyy sotessa syntyvien uusien itsehallintoalueiden palvelukseen?

Pelkästä teknisestä yksityiskohdasta ei ole kyse, sillä panoksena ovat valtavat liiketoimintamahdollisuudet, kuihtuvien kuntien taloudellinen kantokyky ja koko Kevan olemassaolo.