Soini sanoi ei - hallituskuvioita hämmentää nyt entistä suurempi poliitikkojoukko

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Vaalilupausten yhteensovittaminen osoittautui odotettuakin vaikeammaksi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tiedotustilaisuudessa eduskunnassa 12. toukokuuta 2011. Soini ilmoitti, että perussuomalaiset eivät lähde hallitukseen. Soinin mukaan Sdp:n ja kokoomuksen eilinen linjaus EU-tuista ei sovi puolueelle. Kuva Kimmo Mäntylä / Lehtikuva.

Eduskunnan tunnelma on muuttunut vaalien jälkeen koko ajan oudommaksi.

Vielä pari viikkoa sitten Arkadianmäellä valmistauduttiin normaaleihin hallitusneuvotteluihin ja ilman dramatiikkaa tapahtuvaan vallanvaihtoon. Nyt ollaan sen sijaan täyttä päätä totuttautumassa ajatukseen, että edessä on kaikilla mittareilla erikoinen vaalikausi, eivätkä hallituksen muodostamiseen liittyvät vaikeudet ole mitään verrattuna siihen, millaista on pitää hallitusta koossa.

Hallituspalapelin avainhenkilöiden välit eivät myöskään ole kaksiset. Luottamuksen rakentaminen vaatisi aikaa, mutta sitä on vaikea järjestää, kun ongelmat kaatuvat koko ajan päälle. Kokkejakin alkaa olla niin paljon, että se vaikuttaa jo sopan makuun.

Eero Heinäluoma

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja tuo pelkällä olemassaolollaan kokoomuksen ja demarien välisiin suhteisiin enemmän jännitettä kuin kaikki muut sosiaalidemokraatit yhteensä.

Kokoomuslaisten kollektiiviseen tajuntaan on syöpynyt kuva ikuisesta ay-pelurista, jonka kanssa saa olla jatkuvasti varuillaan. “Punaista kapellimestaria” pidetään Sdp:n avainneuvottelijana, jonka laatimaa käsikirjoitusta muut demarit Jutta Urpilaista ja Mikael Jungneria myöten noudattavat.

Jyrki Katainen

Eduskuntaryhmien asettama tunnustelija kiersi ensimmäisen karikon irrottamalla Portugali-ratkaisun varsinaisista hallitusneuvotteluista. Tempun ilmeisin tarkoitus oli tasoittaa perussuomalaisten hallitustietä. Vähemmälle huomiolle jäi, että samalla Katainen pelasi yhden valtin pois demarien käsistä.

Katainen ja hänen esikuntansa päättelivät, että Sdp aikoi käyttää Portugali-apua kauppatavarana, jonka avulla puolue voisi kiristää itselleen mieluisamman hallitusohjelman ja salkkujaon. Kokoomuslaisten vahingonilolla ei ollut jälkeenpäin mitään rajaa, kun demarit tunnustivat, etteivät he olleet lainkaan osanneet varautua kaksiin erillisiin neuvotteluihin.

Jutta Urpilainen

Demarien puheenjohtajan tilanne on lievästi jakomielinen. Vaaleissa Sdp:n ykköstavoite oli Urpilaisen nostaminen pääministeriksi. Se edellyttää kuitenkin, että Katainen lyö ensin hanskat tiskiin. Vaikka joku demari toivoisi hiljaa mielessään niin käyvän, ääneen sitä ei voi sanoa.

Stefan Wallin

Heti vaalien jälkeen näytti, että Rkp olisi lähellä joutua oppositioon ensimmäistä kertaa sitten 1970-luvun. Wallin aloitti saman tien kokoomuksen taitavan pehmittämisen, jonka tavoitteena oli saada Katainen ymmärtämään, että kielipuolue on edelleen tärkeä osa hallituksen poliittista tasapainoa. Porvarihallituksessa hankittu luottamuspääoma säilyi, vaikka hallitus hävisi vaalit.

Tarja Halonen

Uuden perustuslain hyväksymisen jälkeen on toitotettu, että presidentti on hallitusneuvotteluissa pelkkä postikonttori, joka vain kuittaa muiden tekemät ratkaisut. Ihmisiä on alkanut kuitenkin viime aikoina kummasti kiinnostaa, mitä Halonen ajattelee hallitusasiasta. Teoriassa presidentti voidaan pyytää vieläkin hätiin, jos puolueet eivät muuten saa hallitusta pystyyn.

Muutama päivä sitten Halonen sanoi Yleisradion haastattelussa tekevänsä “kaiken sen, mitä perustuslaki edellyttää”. Varsinkaan kokoomus ei kuitenkaan haluaisi suurin surminkaan päästää häntä mestaroimaan neuvotteluja.

Timo Soini

Muut laskivat hallituspelissä etukäteen paljon Soinin neuvottelutaitojen ja kompromissihalun varaan. Portugali-keskustelu osoitti kuitenkin, ettei Soini ole puolueessaan enää täysin suvereeni johtaja. Hänen ykköstavoitteensa on pitää perussuomalaiset yhtenäisinä, ja hallituskuviot on ollut pakko sommitella niin, että eduskuntaryhmän kovimmatkin änkyrät pysyvät mukana.

Hallitustunnustelujen ensimmäinen umpisolmu näytti jo laukeavan Soinin vihjaistua, että Portugali-apu on perussuomalaisillekin neuvottelukysymys. Ilo osoittautui ennenaikaiseksi, kun omat jyräsivät puheenjohtajansa mennen tullen.

Varsinkin kokoomuksessa on oltu silminnähden tympääntyneitä perussuomalaisten vikurointiin. Jo alkuviikosta puolueen piirissä alettiin vakavasti miettiä yhtenä vaihtoehtona hallituksen muodostamista ilman Soinia.

Tänään Soini teki sitten itse tilanteesta johtopäätökset ja ilmoitti, että perussuomalaiset jättäytyvät oma-aloitteisesti pois hallitusneuvotteluista. Soinin mukaan päätös on nimenomaan hänen, eivätkä ketkään muut puolueessa ole olleet sanelemassa sitä hänelle. Kukaan ei ole toisaalta ollut myöskään eri mieltä.

Soinin ratkaisu tarkoittaa, että hallituskuvioita hämmentää ainakin tilapäisesti entistäkin suurempi poliitikkojoukko. Muun muassa Paavo Arhinmäki (vas), Ville Niinistö (vihr) ja jopa Päivi Räsänen (kd) löysivät yllättäen itsensä pelipaikalta.

Aiheesta lisää
Ovi kiinni hallitukseen, tie auki Mäntyniemeen (Suomenkuvalehti.fi 12.5.2011)