Sofi Oksanen: Näin tunnistat informaatiosodan – myös netin mammapalstoilla

Kun Pro-Venäjä-trollit rantautuvat häiritsemään kotiäitien vaippakeskusteluja, ollaan arjen ytimessä.

informaatiosota
Teksti
Sofi Oksanen

Suomen joutuminen osaksi Venäjän informaatiosotaa on vihdoin tunnistettu julkisesti tosiasiaksi. Lehdistön herääminen tähän todellisuuteen on ollut hidasta, vaikka vuosia jatkunut toiminta on edennyt klassisista provokaatioista esimerkiksi maksettuun Facebook-mainontaan. Tilanne näkyy myös Suomen suosituimmilla mammapalstoilla, Kaks Plussan ja Vauvan keskustelufoorumeilla. Kun systemaattisesti ja koordinoidusti johdetut Pro-Venäjä-trollit rantautuvat häiritsemään kotiäitien vaippakeskusteluja, ollaan arjen ytimessä.

Mammapalstalla örkkeihin osataan suhtautua, kuten pitääkin: Venäjän ammattipuolustajien kommentit määritellään selväsanaisesti disinformaatioksi ja keskustelu käännetään muualle. Palstan veteraaneilla on tarkka provokaatiotutka, joka väistämättä kehittyy aktiivisen palstahengailun myötä.

 

Trolliarmeija on kömpelö ja jankkaava, ja sen viestit ovat epäuskottavia, mutta sillä ei ole väliä. Hämmentämisen ja mielipiteiden horjuttamisen lisäksi niiden tarkoitus on toistaa perusviestejä, kunnes niistä syntyy käsitteitä ja käsitteet puolestaan uivat kansalaisten arkipuheeseen huomaamatta. Tästä esimerkkinä voi mainita fasismiretoriikan, josta tuli ajankohtainen Ukrainan tilanteen myötä myös meillä. Sen juuret johtaavat Stalinin propagandakoneiston oivallukseen: koska kansallissosialismi sotkeutui sanana liian helposti sosialismiin, kansallissosialismille oli keksittävä toinen nimitys. Näin fasisti laajeni yleiseksi haukkumasanaksi, joka soveltui Neuvostoliitossa jokaiseen itäeurooppalaiseen.

Ukrainan nykyistä hallitusta nimitetään Venäjän mediassa Kiovan fasistijuntaksi ja koska fasisti oli jo vanha synonyymi absoluuttiselle pahalle, se riittää. Aluksi se riitti myös länsimaisille toimittajille. Vei aikansa, ennen kuin he ymmärsivät, että kuka tahansa on fasisti, kunhan tulee lännestä päin. Hämmennysoperaatio länttä kohti onnistui, empatiaa Euromaidanin mielenosoittajia kohtaan horjutettiin ja Venäjän kansaan juurrutettiin vihaa.