SK:n lukijoita: Vetoomus päättäjille, älkää estäkö nuoria luomasta sosiaalisia verkostoja

Opiskeluaikana luodaan ne henkilökohtaiset suhteet, jotka kestävät koko elämän, kirjoittaa dosentti Antti Jääskeläinen.

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Älkää viekö nuorilta sosiaalisia verkostoja

Pandemian etäratkaisuilla ja karanteenipakotteilla on pitkä vaikutus tulevaisuuteen. Tämän hetken polttavia kysymyksiä ovat nuorten mielenterveysongelmat ja opiskelun häiriintyminen. Vähemmälle huomiolle on jäänyt vahinko, joka näkyy vasta sukupolven mittaisen odottelun jälkeen nyt syntyvistä kanssakäymisen esteistä.

Etäopiskelun vaikutus on itsestäänselvä koulutuksen ongelma. Jokainen jatkokouluttautunut tuntee omasta kokemuksesta opiskelun tärkeimmän osatekijän. Vanha iskulause – emme opi koulua vaan elämää varten – pätee. Opit saa nykyään netistä, tallenteista ja kirjoista. Opiskeluajan suurin merkitys on kytkeytyminen oman sukupolven todelliseen elämään, joskus elämöintiin, nuoruuden herkkyysvaiheessa.

Osakunnissa, ammattiopiskelijoiden ja erityisalojen opiskelijayhdistyksissä luodaan ne henkilökohtaiset suhteet, jotka kestävät koko elämän. Ne eivät ole suhdanneherkkiä hyväveliverkostoja.

Nuoren elämästä kaksi vuotta edustaa noin kymmenesosaa eletystä elämästä. Aikaikkuna on auki vain hetken. Älkää päättäjät estäkö tämän hetken nuorten sosiaalisen verkoston luomista.