SK:n lukijoilta: Myös iensairaus voi altistaa vaikealle koronavirustaudille – ihmisiä suojataan riskit tunnistamalla

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Kenelle ensin koronarokote?

Suomessa käydään jatkuvaa keskustelua koronaviruspandemian kiihtymisestä, rokotuksista ja riskisairauksista. Tulisiko nykyisessä rokotusstrategiassa priorisoida rokotukset tehtäväksi tehostetusti ensin korkean tautiesiintyvyyden alueilla, joissa taudin leviäminen on todennäköisintä?

Rokottamisten alueellinen priorisointi voisi osaltaan ehkäistä koronavirustaudin leviämistä. Rokotussaatavuuden parantuessa rokotukset voitaisiin laajentaa muualle maahan.

Vaikean koronavirustaudin kohonneen riskin tunnistaminen on tärkeää ihmisten suojaamiseksi. Tiedotus esimerkiksi diabeetikoille ja muille riskipotilaille onkin ollut tehokasta. Viimeaikaisten kansainvälisten tutkimusten perusteella iensairaus altistaa potilaan vaikealle koronavirustaudille. Iensairaus ja diabetes ovat myös toistensa riskitekijöitä.

Piilevän iensairauden ja diabetesriskin tunnistamisessa voitaisiin hyödyntää syljen entsyymipikatestausta. Sen tekeminen onnistuu hammaslääkärin ohella muiltakin lääkäreiltä tai vaikkapa diabeteshoitajalta.

Tämä parantaisi entisestään hammaslääkärin ja lääkärin yhteistyötä iensairauden, diabeteksen sekä koronavirustaudin hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.

Timo Sorsa Kirjoittaja on professori ja ylihammaslääkäri.

Ismo T. Räisänen

Kirjoittaja on tohtorikoulutettava.