SK:n lukijoilta: Myanmarin eristäminen tukisi sotilaita – Kokeelliset hoidot vastaan tiede
Myanmarin eristäminen tukisi sotilaita. Kokeelliset hoidot vastaan tiede
Myanmarin eristäminen tukisi sotilaita
Toimituspäällikkö Jussi Eronen nosti pääkirjoituksessaan (SK 47/2017) esiin Myanmarin rohingya-vähemmistön kohtalon ja kantoi huolta siitä, etteivät hyvää tarkoittavat kehitysyhteistyöhankkeet tue sortohallintoa. Huoli on perusteltu. Suomen kehitysyhteistyön kohdalla riski on kuitenkin pieni.
Myanmar on Aasian toiseksi köyhin valtio ja ottaa vasta ensiaskeleitaan kohti demokratiaa. Uudella maaohjelmallaan Suomi tukee rauhanvälittäjiä, opettajankoulutusta ja metsien kestävää käyttöä. Olimme myös nopeasti auttamassa Bangladeshiin ajettuja rohingyoja, kun SPR toimitti kenttäsairaalan.
Mikään tästä ei pönkitä sotilasvaltaa – päinvastoin. Joudumme kuitenkin koko ajan arvioimaan yhteistyön jatkoa. Poliittisella tasolla sekä ulkoministeri Timo Soini että minä olemme vaatineet Aung San Suu Kyin hallitusta turvaamaan rohingyojen oikeudet. Minulle hän valitteli helmikuussa sitä, että armeijalla on perustuslain takaama itsenäisyys toimia.
Jos Suomi ja muut maat lopettaisivat kehitysyhteistyön Myanmarin kanssa, se pelaisi sotilaiden pussiin ja heikentäisi siviilihallitusta. Jos länsimaiden apu loppuu, tilan täyttää Kiina.
Älä suotta jätä juttua kesken
Tilaa Suomen Kuvalehti
Katso kaikki tilausvaihtoehdotOletko jo tilaaja?