SK:n lukijoilta: Mihin ne poliisin rahat menivätkään?

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Lukijoilta

Poliisin rahoitus, talot ja johtaminen

Roope Uusitalo teki oikeita johtopäätöksiä poliisin rahoituksesta, mutta poliisijohto ja ministeriö olivat tarkoitushakuisesti määränneet rahoituksen selvittämisen alkamaan vasta vuodesta 2010 (SK 6/2022).

Poliisin kiinteistökustannusten osalta oli ratkaisevaa sisäministeri Ville Itälän (kok) ja kansliapäällikkö Kari Häkämiehen aikainen toimintatapa 1999–2003 rakentaa poliisi- ja oikeustaloja ilman kilpailutusta. Urakat menivät pääosin muutamalle rakennusliikkeelle, ja vuokrasopimuksia oli jopa pidennetty puuttumatta vuokratasoon. Lopetimme käytännön kansliapäällikkö Ritva Viljasen kanssa ja määräsimme kilpailuttamisesta.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero ja seuraava hallitus toteuttivat ns. Pora-uudistukset. Lakkautettujen lääninjohtojen henkilöstöä siirrettiin poliisihallitukseen ja luotiin keinotekoisia työpaikkoja ylempään hallintoon. Keskushallintoa paisutettiin ja operatiivista toimintakykyä heikennettiin merkittävästi. Poran arvioitiin aiheuttaneen jopa 70 miljoonan euron rahoitusvajeen. Samaan aikaan poliisin johtamisessa tehtiin vakavia painopisteen muutoksia.

Sisäministerin ja hallituksen poliittista ohjausta ja vastuuta on lisättävä. Poliisihallituksen selän taakse ei voi mennä. Poliisin rahoituksen selvittämisessä on kyettävä läpivalaisemaan kiinteistökustannusten ohella myös talousrikostorjunnan suorituskyky ja oikeusvaltion perusteiden toimivuus.