SK:n lukijoilta: Liian monessa työpaikassa paikallinen sopiminen tarkoittaa työnantajan sanelua

Profiilikuva
Kirjeitä
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Paikallisen sopimisen ongelmat

Työnantajia edustava Metsäteollisuus ry ilmoitti lokakuussa irtisanovansa omat valtakunnalliset työehtosopimukset ja lisäävänsä paikallista sopimista, asia koskee noin 10 000 työntekijää.

Paikallisen sopimisen lisäämistä on pidetty työnantajien ja kokoomuksen leirissä merkittävänä työllisyyden parantamiskeinona. Ajatus tuntuu erikoiselta, sillä jo nyt työpaikoilla voidaan sopia monista asioista paikallisesti.

Usein esitykset vuosiansion pienentämisestä, työtehtävämuutoksista, osa-aikaistuksista, lomautuksista ja irtisanomisista koskevat niitä palkansaajia, jotka ansaitsevat alle 2 500 euroa kuukaudessa, kuten osa kuljetus-, kaupan-, ravintola-, hoito-, tehdastyöntekijöistä. Harvemmin neuvotteluissa etsitään säästöjä esimiestason henkilöistä.

Joillain työpaikoilla yhteistyö luottamusmiesten ja työnantajan kanssa toimii hyvin, asioista neuvotellaan. Mutta liian monessa työpaikassa kokoukset ovat työnantajan tiedotustilaisuuksia, työntekijöiden edustajilla ei ole vaikutusmahdollisuuksia. Osa luottamusmiehistä onkin antanut periksi ja istuu kokouksissa hiljaa ja paikallinen sopiminen on työnantajan sanelua.

Valtakunnalliset työehtosopimukset ovat määritelleet minimiarvot muun muassa alakohtaisille palkoille. Silloin kaikki neuvottelu ei ole jäänyt yksittäisen työntekijän tai työpaikan luottamusmiehen tehtäväksi.

Jarno Strengell

JHL- pääluottamusmies JHL- edustajiston jäsen Mikkeli