SK:n journalistipalkinto 2022 STT:n Laura Kolulle – Kanava-palkinto Reetta Hännisen Tulisydän-teokselle

Suomen Kuvalehden journalistipalkinto jaettiin 48. kerran ja Kanavan tietokirjapalkinto 11. kerran.

STT:n toimituspäällikkö Laura Kolu on voittanut Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon vuonna 2022. Palkinto myönnettiin suomalaisen uutisjournalismin hyväksi tehdystä työstä.

Uutiset ovat laadukkaan journalismin ytimessä, mutta monissa maissa luottamus uutisiin on kärsinyt kolauksia, toteaa SK:n vastaava päätoimittaja Matti Kalliokoski.

”Suomi on onneksi poikkeus. Täällä luottamus uutisiin ei ole kriisiaikoina laskenut vaan jopa hieman noussut. Myöskään uutisten välttely ei ole siinä mitassa ongelma kuin muissa länsimaissa.”

Tämä ei ole sattumaa, vaan jotain on tehty oikein. Suomalaiset uutisjournalistit ja heidän esihenkilönsä ovat hoitaneet tehtäväänsä korkealla ammattitaidolla ja ylläpitäneet suuren yleisön luottamusta.

Siksi palkinto haluttiin antaa uutisjournalismin kansallisen selkärangan edustajalle ja sen keskeiselle vastuunkantajalle.

Laura Kolu piti palkintopuheessaan palkitsemista kunnianosoituksena paitsi omalleen, myös kaikelle STT:n tekemälle työlle. Hän muistutti, ettei luottamus uutisiin synny tyhjästä.

”Pelkät oikeat journalistiset ratkaisut eivät riitä, vaan myös uutistyön olosuhteiden pitää olla kunnossa”, Kolu sanoo.

”Pitää olla tarpeeksi työvoimaa töissä, pitää olla kollegat, joilta kysyä. pitää olla sellainen yhteisö, jossa myös virheet voidaan käsitellä ja ottaa niistä opiksi.”

Vuoden 2022 Kanava-palkinnon on saanut filosofian tohtori Reetta Hänninen teoksesta Tulisydän. Maissi Erkon kiihkeä elämä (Otava). Hänninen on historiantutkija ja työskentelee Helsingin yliopistossa.

Kanava-palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa elämäkerralle.

”Elämäkerroissa on kaikista historiaa käsittelevistä tietokirjoista eniten yhteisiä piirteitä taiteen kanssa”, luonnehti Kanavan vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen.

Palkintoraadin mukaan Hännisen teos on yhtä aikaa sekä poikkeuksellisen elämänmakuinen henkilökuva että uusia näkökulmia Suomen autonomian ajan lopun ja itsenäisyyden ajan alun historiaan avaava tutkimus.

Tulisydän laajentaa kuvaa 1900-luvun alkuvuosikymmenistä tuomalla esiin naiset aktiivisina toimijoina monissa yhteyksissä, joissa aikaisemmin on kiinnitetty huomiota lähinnä miesten rooliin”, Lappalainen sanoi.

”Hänninen käsittelee kirjassa taitavasti arkojakin aiheita, kuten Erkkojen suvun jännitteitä ja vanhenevan naisen luopumisen tuskaa.”

Vuoden 2022 Kanava-tietokirjapalkinnon saaja Reetta Hänninen.
Vuoden 2022 Kanava-tietokirjapalkinnon saaja Reetta Hänninen. © Markku Ulander / Lehtikuva

Suomen Kuvalehden journalistipalkinto on perustettu vuonna 1975 ja jaettiin nyt 48. kerran. Palkinto myönnetään vaikuttavasta journalistisesta toiminnasta tai merkittävistä kansallisia tai yhteiskunnallisia kysymyksiä käsittelevistä kirjoituksista, kuvista tai ohjelmista mediassa. Sen jakavat Suomen Kuvalehti ja Otavan Kirjasäätiö. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa.

Palkinnon saajan valitsi raati, johon kuuluivat päätoimittaja Jouni Kemppainen, toimittaja ja tietokirjailija Sirpa Puhakka, FT ja kirjailija Tiina Raevaara, tutkija ja toimittaja Olli Seuri sekä päätoimittaja Erja Yläjärvi. Lautakunnan puheenjohtajana ja sihteerinä toimii Suomen Kuvalehden päätoimittaja Matti Kalliokoski.

Kanava-palkinto myönnetään vuoden parhaalle kotimaiselle yhteiskunnan, politiikan, historian, kulttuurin tai talouden alan tietokirjalle. Palkinnon ovat perustaneet aikakauslehti Kanava ja Otavan kirjasäätiö ja se jaettiin nyt 11. kerran.

Tänä vuonna 10 000 euron suuruista palkintoa tavoitteli 211 teosta 28 kustantajalta. Esiraatiin kuuluivat , Suomen tiedekustantajien liiton pääsihteeri Pauliina Raento ja politiikan toimittaja Heikki Vento, jotka valitsivat joukosta viisi ehdokasta palkinnon saajaksi. Voittajan valitsi Kanavan vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen.

Suomen Kuvalehden journalistipalkinto ja Kanavan tietokirjapalkinto jaettiin palkintojuhlassa Korjaamolla Helsingissä.