Koulutus kohtaa maalinsa

SK 25 vuotta sitten: Puolustusvoimissa suhtautuminen värikuula-aseisiin näyttäytyi sukupolvikysymyksenä.

Jääkäri palaa ruumiina yläkerrasta. Häntä harmittaa, ja hän pyyhkii keltaiset roiskeet kyljestään nopeasti.

Uudenmaan jääkäripataljoonan 1. jääkärikomppanian harjoitus on käynnissä Helsingin Lauttasaaressa kaupungin entisellä vedenpuhdistamolla.

Kouluttaminen värikuula-aseilla alkoi pataljoonassa marraskuussa. Aseita on käytössä muissakin joukko-osastoissa, mutta pääesikunnan virallista siunausta niillä ei vielä ole.

Puolustusvoimissa suhtautuminen värikuula-aseisiin näyttäytyy sukupolvikysymyksenä. Nihkeästi suhtautuvien mielestä värikuula ”vieroittaa” oikean aseen tuntemuksesta, sen kantama on riittämätön, turvallisuusseikkoja ei ole tutkittu, värikuula-ase on ylipäätään ohjesäännöstelemätön.

Amerikkalaisen aseen hankintahinta on noin 2 500 markkaa ja yhden värikuulan hinta 20 penniä. Paukkupatruunat maksavat noin kaksi markkaa kappale. Kymmenet varusmiessukupolvet muistavat, miten ”räkäpäitä” jaettiin viisi kappaletta harjoitusta kohden ja miten niiden loppuessa piti huudettaman ”laukaus, laukaus” innokkaampien päätyessä ilmaisuun ”sarrrjaa, sarrrjaa”.

Paukkupatruunoita käytettäessä selvisi vain, että jossain ammutaan.

Pataljoonan komentaja, everstiluutnantti Erkki Nordberg tähtää kovaan koulutukseen. ”Henkisen suffelin syöttämiseen asevelvollisille ei ole yksinkertaisesti aikaa eikä varaa”, hän kirjoittaa koulutuskäskyssään tämän vuoden tammikuussa.

Risto Lindstedt